Hrvatski posavac

2350

Hrvatski posavac je srednje teški konj čvrste konstitucije. Glava je suha, mala, širokog čela, ravnog profila, plemenitog izražaja, malih ušiju, velikih i izraženih očiju i nozdrva.

posavac

Hrvatski posavac je izvorna pasmina konja nastala na području hrvatske posavine, nekontroliranim križanjem kobila slavonsko- posavskog konja tzv. bušaka i drugih lokalnih kobila nepoznatog porijekla, prvotno s toplokrvnim (arapskim, lipicanskim, nonius, engleskim punokrvnim) a kasnije i s hladnokrvnim (brabantskim, ardenskim, prešeronskim i noričkim) pastusima.

Hrvatski posavac je srednje teški konj čvrste konstitucije. Glava je suha, mala, širokog čela, ravnog profila, plemenitog izražaja, malih ušiju, velikih i izraženih očiju i nozdrva. Vrat je umjereno dug, dobro obrastao mišićjem, čvrsto nasađen na trup. Grudni koš je širok i dubok. Lopatice su umjereno duge, koso položene, dobro obrasle mišićjem i čvrsto vezane s trupom. Srednje je dugih, jakih i širokih leđa, kratkog, jakog i širokog spoja. Sapi su široke, umjereno oborene, raskoljene, dobro obrasle mišićjem.

Trbuh je zaobljen, umjerene veličine. Trup je zbijen. Noge su suhe i snažne, zglobovi izraženi, a cjevanica kratka. Kičice su slabo obrasle kratkim dlakama. Stavovi nogu su korektni, kopita široka i povoljno građena. Griva i rep su obrasli valovitom srednje dugom dlakom. Najčešća boja je dorata, a vranci, alati, kulaši ili izabela rjeđe se javljaju. Spolni dimorfizam je jasno izražen. Ističe se njegova otpornost, snaga, skromnost i adaptabilnost.

Uzgojno područje je prostor Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Uzgaja se u manjem broju i u drugim dijelovima Republike Hrvatske.

Populacijski trend hrvatskog posavca je blago, ali kontinuirano pozitivan tijekom godine, te prema udjelu od 23,9% zauzima drugo mjesto u ukupnom broju konja u Republici Hrvatskoj. Rasplodnu populaciju u 2013. godini čini 132 pastuha i 2.087 kobila, dok ukupnu populaciju svih kategorija hrvatskog posavca čini 5.131 grlo, koja su u uzgoju kod 614 uzgajivača i vlasnika (HPA, 2014.) Efektivna veličina populacije (Ne) iznosi 496,6 što je kategorizira prema FAO klasifikaciji potencijalno ugroženom pasminom (II).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.