Posavska gulja, izumrla pasmina goveda

1636
Spread the love

Posavska gulja je pasmina goveda nastala u slivnom području rijeke Save. Pretpostavlja se da je pasmina oblikovana pretapanjem lokalne populacije goveda slivnog područja rijeke Save s podolskim govedima koja su podunavskom migracijskom rutom dopirala u Panonsku ravnicu i granična područja.

Osobiti mikroklimatski uvjeti, vegetacijski pokrov, način korištenja tla i drugi uvjeti poticali su oblikovanje posavske gulje kao pasmine goveda skromnije veličine tjelesnog okvira, snažnog, izdržljivog i ustrajnog u poljodjelskim poslovima, neznatnih zahtjeva u pogledu hranidbe i smještaja, otpornijeg na bolesti te umjerenih prinosa mesa i mlijeka.Uzgojno i uporabno njegovale su se radne odlike pasmine, skromnost na hrani i smještaju, redovita plodnost, umjerena proizvodnja mlijeka i mesa.

Posavska gulja bila je prije svega radno govedo, u manjoj mjeri značajno zbog proizvodnje mlijeka, mesa, stajnjaka i kože. Uvjeti držanja bili su skromni. Goveda su veći dio godine boravila na pašnjacima, a samo su tijekom zimskog razdoblja kratko držana u skromnim nastambama (nadstrešnicama). Tijekom vegetacijskog razdoblja paša je činila glavninu obroka, a u zimskom razdoblju goveda su prihranjivana skromnim količinama grube voluminozne krme niske krmne vrijednosti.

U prihrani su rijetko korištene skromne količine krepke krme, isključivo pri obavljanju teških poslova ili neposredno nakon teljenja. Populacije podolskih goveda uzgajanih u susjednim područjima imale su stalan utjecaj na oblikovanje posavske gulje, no tijekom druge polovine XX. stoljeća uslijed intenzivnog pretapanja posavske gulje simentalskom i holštajn pasminom goveda posavska gulja je izumrla.

Posavska gulja ima povijesnu važnost u svakodnevnici života ruralne sredine slivnog područja rijeke Save. Povijesna važnost pasmine ogledala se u korisnosti koju je posavska gulja pružala u ondašnjem poljodjelstvu, transportu i osiguravanju skromnih
količina namirnica animalnog podrijetla, izuzetno važnih u prehrani stanovništva. Iz gospodarske važnosti u znatnoj mjeri proistječe i kulturološka važnost pasmine koja se prepoznaje u nekim tradicijskim običajima.

Nije moguće utvrditi interakciju pasmine i staništa u minulim vremenima, no opravdano je za pretpostaviti da je izvrsna prilagođenost pasmine podneblju imala pozitivan učinak na korištenje i održavanje staništa tijekom minulih stoljeća. U budućim promišljanima o zaštiti staništa slivnog područja rijeke Save korištenjem domaćih životinja potrebno je kao smjerokaz uvažavati specifičnosti pasmina koje su nastanjivale područje u proteklim razdobljima.

Posavska gulja bila je kasnozrelo, skromno, izdržljivo i podneblju prilagođeno govedo manjeg tjelesnog okvira.Na temelju odlika vanjštine svrstana je u skupinu podolskih goveda. Glava je bila duga i umjerene širine, nešto duža u ličnom dijelu. Rogovi su bili dugi i izražajni, tamniji u bazalnom dijelu te sivi do bijeli u vršnom dijelu. Vrat je bio umjereno dug i uzak, trup umjerene dužine, a zdjelica je bila nešto kraća i koso položena.Noge su bile čvrste, a papci tvrdi i tamno pigmentirani. Visina grebena posavske gulje iznosila je oko 120 cm, a dužina trupa oko 140 cm.

Govedo je bilo skromne dubine (oko 61 cm) i širine prsnog koša (oko 35 cm). Tjelesna je masa odraslih krava bila od 400 do 450 kg, a bikova od 500 do 600 kg. Boja tijela varirala je od sivobijele do tamnosive, s nešto tamnijim nijansama boje dlake na vratu i glavi. Obraslost mišićjem bila je skromna, nešto povoljnija u stražnjem dijelu trupa, što je posavsku gulju činilo slabo prikladnom za proizvodnju mesa.

Dnevni prirasti kao i randman mesa bio je skroman. Mliječnost je bila skromna (1600 kg), uz nešto veći udio mliječne masti (4,2%) (Šmalcelj i Rako, 1955), što je uglavnom bilo dostatno za othranu vlastitog podmlatka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.