Državni tajnik Pavić na Konferenciji o provedbi strategije biološke raznolikosti Jadranskog mora kroz zajednička rješenja za prirodu i ribarstvo

19

Državni tajnik Mladen Pavić sudjelovao je u utorak 23. travnja 2024. godine na Konferenciji o provedbi strategije biološke raznolikosti Jadranskog mora kroz zajednička rješenja za prirodu i ribarstvo u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja te platforme EU strategije za jadransku i jonsku regiju u Zadru.

Konferencija se održala u sklopu hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om s ciljem predstavljanja važnosti zaštite ekosustava i obnove morskih resursa koji su uklopljeni i među ciljeve Zajedničke ribarstvene politike Europske unije.

„Hrvatska je unazad nekoliko desetljeća razvila jedan od najstabilnijih sustava upravljanja, posebno u svojim unutarnjim i teritorijalnim vodama koji je razvijen na nacionalnoj razini, dodatno je osnažen i upotpunjen mjerama koje su nastale kao rezultat napora koji su tijekom zadnjih 10-ak godina učinjeni na regionalnoj razini stavljajući Jadran u fokus po pitanju ribarstva“, rekao je državni tajnik Mladen Pavić te kao primjer dobre prakse istaknuo zaštitu Jabučke kotline koja značajno mrjestilište i rastilište gospodarski najvažnijih demerzalnih resursa za cijeli Jadran.

Spomenuo je kako je u okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske do sada ukupno isplaćeno 286,43 milijuna eura, što je 83 % raspoloživih sredstava dok u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje do 2027. na raspolaganju imamo sredstva u iznosu od 348,1 milijun eura.

„Putem mjere ulaganja u ribarske luke i pristaništa u okviru Operativnog programa ugovoreno je 37,9 milijuna eura. Riječ je o najvećem ulaganju u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska“, rekao je državni tajnik Pavić dodavši kako se investicijama u luke stvaraju preduvjeti za stvaranje i očuvanje što više radnih mjesta u ruralnom i obalnom gospodarstvu u vrijednosnom lancu u akvakulturi.

Državni tajnik Pavić u svom je obraćanju podsjetio kako naša akvakultura zadnjih nekoliko godina ima kontinuirani trend rasta. “U razdoblju od 2016. godine do 2022. godine rast vrijednosti ukupne proizvodnje u akvakulturu iznosio 63 %, a količina proizvodnje porasla za 58 %”, rekao je Pavić te zaključio kako ova Konferencija pruža priliku za razmjenu mišljenja, jačanje međusobnog razumijevanja i stvaranje povjerenja na zajedničkom putu prema boljem sutra za nas i generacije koje dolaze.

Na Konferenciji su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, župan Zadarske županije Božidar Longin, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede Ante Mišura, ribari i predstavnici EUSAIR-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.