Sumpor u moštu i vinu

6903
Spread the love

Današnja proizvodnja vina nezamisliva je bez sumpornog dioksida koji se koristi od berbe do punjenja vina u boce, naravno u umjerenim dozama. Naime, do danas nije pronađeno bolje sredstvo za zaštitu mošta i vina od neželjenih posljedica.

Uloga sumpora u moštu i vinu:
– sumporni dioksid u moštu, masulju i vinu djeluje kao antiseptik
– ispoljava baktericidno i fungicidno djelovanje.

– kao oksidans – veže na sebe kisik i štiti vino od oksidacije. Uz mane i bolesti vina, najveći problem kod proizvodnje i čuvanja
vina predstavlja oksidacija od koje moramo zaštititi mošt, masulj i vino.

– sumporni dioksid kao koagulator
– u moštu koji je jače zasumporen dolazi do taloženja, tako da mošt postaje bistar zbog djelomične koagulacije bjelančevina, koloidnih čestica mutnoće i oksidacijskih enzima mošta a poslije vina.

Oblici u kojima se sumporni dioksid primjenjuje:
* Kalijev metabisulfit – “Vinobran”- najčešće korišteni oblik sumpora posebno u manjim podrumima
* Sumporasta kiselina 5-6% (sumpovin) – spoj sumpornog dioksida i vode
* Tekući sumporni dioksid (sprej) – prednost ovog oblika sumpora ogleda se u točnom doziranju
* Sumporne trake – na traci se nalazi čisti sumpor koji se paljenjem trake razvija u sumporni dioksid. Uglavnom se koristi za sumporenje bačava.

Zdrastveno stanje grožđa jedan je od bitnih uvjeta jačine sumporenja. Mošt i masulj zdravog grožđa sumpori se s manjom količinom sumpornog dioksida, za razliku od mošta i masulja koji se dobije od pljesnivog, pokvarenog i oštećenog grožđa. Također grožđu koje je više izloženo zraku i brano pri višim temperaturama potrebno je dodati više sumpora.

Tijekom prerade zdravog grožđa, nakon muljanja-ruljanja, dodaje se 10g/100 l “Vinobrana”, a ako je mošt dobiven od pljesnivog i oštećenog grožđa, dodaje se 15-20g/100 l.

Nakon završetka vrenja mlado vino se sulfitrira s 5g/100 l sumpornog dioksida, a sljedeće sulfitriranje obavlja se nakon prvog pretoka a količina “Vinobrana” ovisi o količini slobodnog SO2 u mladom vinu, jer samo slobodni SO2 čuva vino od neželjenih mana i bolesti. Poslije ovog pretoka obavlja se analiza vina na ukupni i slobodni sumpor svakog mjeseca, posebno za ona vina koja će se puniti u boce. Vino u boci mora biti zaštićeno djelotvornom količinom sumpornog dioksida. Ne pretjerujte sa sumporom. Prije svakog sumporenja obavite analizu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.