Pod ovim pojmom podrazumijevamo štetan utjecaj kisika na vino .
Oksidacija se može dogoditi u svakom trenutku proizvodnje vina, od mošta do stavljanja u boce.
Iako se još uvijek smatra usputnom pojavom, u biti izaziva velike probleme kod vina.
Simptomi
Oksidirano vino nema svježine, djeluje umorno, ima karakterističan miris po zagriženoj i odstajaloj jabuci. Bijela vina imaju izraženiju žutu do blago smeđu boju. Iako su crna vina zbog svog sastava malo otpornija na ovu pojavu, kod jače izloženosti utjecaju kisika dolazi do promjene boje u narančasto-smeđu, kušanjem su gruba i kao da isušuju jezik i nepce.
Liječenje
Ovu pojavu treba spriječiti, nadolijevanjem otpražnjenih posuda-bačava, sumporenjem (odnosno kontrolom zaštitnog sumpora u vinu), boce u kojima je vino treba prikladno čuvati (da se pluteni čep ne suši, što omogućava kisiku ulazak u bocu). Treba poduzeti sve mjere da do ove pojave ne dođe.