Željezo je važan element u uzgoju vinove loze

3272

Željezo ima važnu funkciju u stvaranju klorofi la, fotosintezi disanja, izmjeni tvari u biljci.

Poseban problem kod nekih naših tala je nedostatak željeza. Nedostatak željeza u biljci očituje se pojavom kloroze, žutilom mladog lišća. Klorozi posebno pogoduju visoko vapnenačka (karbonatna) tla kakva se nalaze u Dalmaciji, gdje je njihov pH može biti viši od 7. Kod većeg nedostatka željeza može doći čak i do preranog opadanja listova, smanjenog rasta cvjetnih pupova, što rezultira time da plodovi ostanu sitni.

Načini otklanjanja nedostataka željeza

Za sprječavanje nastanka kloroze možete naći razne pripravke koji se na vinovu lozu mogu primijeniti folijarnom prehranom poput Sequestrene lifea ili organskim gnojivom, Vulkano, koje je potpuno različito od drugih, koje sadrži željezo i magnezij. Vulkano je organsko gnojivo pripremljeno od mješavine različitih organskih gnojiva uz dodatak željeza, magnezija i sumpora.

Idealno je za sprječavanje i liječenje kloroze kod vinove loze, a i drugog bilja. Organsko gnojivo Vulkano koristi se za osnovnu gnojidbu prije sjetve ili kod presađivanja, te prigodom jesensko – zimske gnojidbe voćaka, vinove loze, povrća, cvijeća, ukrasnog bilja… Može se koristiti tako da se unese u tlo na oko 15 cm dubine, ili se može rasuti po površini tla, te naknadno zaorati.

Veličina i oblik pelete omogućavaju gnojidbu primjenom traktorskih rasipača za mineralna gnojiva. Pelete su promjera 3 mm tako da se lako razbacuju ručno, ali i rasipačima mineralnih gnojiva. Doza ovog gnojiva ovisi o kulturi. Dosadašnjom primjenom Vulcana u gnojidbi vinograda, problem s nedostatkom željeza i pojave kloroze se znatno smanjio i poboljšao kvalitetu uroda kod vinove loze.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.