Ljekovito bilje – evo kako ga posušiti i pohraniti

236

Umjesto da kupujete gotove čajeve i začine, zašto ne biste sami brali i sušili bilje, osobito ako ga imate u vlastitom vrtu? Osim što ćete vrijeme provesti na svježem zraku, bit ćete sigurni u svježinu, kvalitetu i ljekovitost bilja. Uživat ćete i u intenzivnom mirisu i okusu čajeva i začina koje poslije budete koristili.

Određene vrste biljaka beru se u različitim mjesecima, pa je tako lipanj rezerviran, među ostalim, za branje i sušenje matičnjaka, majčine dušice i nevena.

Srpanj je idealan za branje origana, mažurana, kadulje, vrijeska, smilja…

Imajte na umu to da bilje nikad ne berete odmah poslije kiše niti rano ujutro, dok na njemu još ima rose. Berite ga za sunčana dana, u kasnim jutarnjim satima.

Neke su biljke prirodno suše i ne sadrže puno vlage, primjerice origano, kopar i ružmarin, a takve je najbolje sušiti na zraku. S druge strane, vlažnije bilje, poput bosiljka ili metvice, bolje je sušiti u pećnici ili dehidratoru.

Također, ako ste sigurni u čistoću bilja, osobito ako je iz vašeg vrta, nemojte ga prati prije sušenja jer biste tako mogli odstraniti i dio ljekovitih i mirisnih eteričnih ulja. Samo ga pregledajte i odstranite oštećene ili trule listove te protresite kao biste uklonili eventualne kukce i bubice.

Kako biste znali u kojem se mjesecu koje bilje bere (i što se kada bere – korijen, cvijet, listovi, plodovi), najbolje je provjeriti kalendar branja ljekovitog bilja koji možete naći i na internetu.

Sušenje bilja na zraku (na podlozi)

Želite li bilje sušiti na najjednostavniji način, tako da maksimalno očuvate punoću njegove arome, onda je sušenje na zraku idealan izbor za vas. Bilje možete sušiti zavezano u svežnjeve, što će vam uzeti malo vremena ili ga pak rasprostrijeti u tankom sloju po papiru ili površini prekrivenoj tkaninom.

Bilje se najbolje suši u hladu. Također, kod takvog načina bilje će se brže osušiti i bit će manji rizik od toga da počne trunuti ili da ga zahvati plijesan.

Sušite li bilje na papiru ili nekoj tkanini, redovito ga okrećite, otprilike svakih 12 sati. U roku od 2-3 dana trebalo bi biti osušeno. Da je suho, znat ćete po tome što se s lakoćom mrvi kada ga zgnječite među prstima.

S druge strane, birate li sušenje bilja u svežnjevima, osim što to lijepo izgleda, nakon što se osuši, svežnjeve možete držati obješene u kuhinji te ih koristiti po potrebi, bilo za čaj, začin, obloge i slično.

Sušenje bilja u svežnjevima

1. Uzmite ubrano bilje, istresite ga od eventualnih kukaca i složite ga u male svežnjeve (5-10 grančica). Nemojte raditi preguste svežnjeve zbog rizika od truljenja i propadanja. Svaki svežanj zavežite tankim konopčićem.

2. Svežnjeve okrenite naopačke, pa ih stavite na neko suho, prozračno i tamno mjesto gdje neće biti izloženi direktnom suncu.

3. Bilje u svežnjevima možete nježno umotati u muslin ili ga zaštititi papirnatom vrećicom s prethodno izbušenim rupama. To će bilju pružiti zaštitu od eventualne prašine. Objesite ga negdje na povišeno mjesto.

4. Kada se bilje osuši, nakon otprilike dva tjedna, uklonite s njega muslin ili papirnatu vrećicu. Smrvite ga i pohranite u staklenku s poklopcem.

Napomena: ako živite u području s velikom vlagom u zraku, sušenje bilja na zraku nije dobar izbor za vas.

Više u sušenju biljaka pročitajte na Štitnjača.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.