Berba vinskih sorti vinove loze

3309

Kada je određena optimalna zrelost grožđa i obavljene sve organizacijsko – tehničke pripreme, počinje berba grožđa namjenjenog preradi, odnosno pravljenju vina i drugih prerađevina.

Grožđe namjenjeno proizvodnji vina bere se u fazi tzv. tehnološke zrelosti. Pod tim se podrazumjeva onaj vid zrelosti grožđa koji za dati tip vina ima najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina.

Berba vinskog grožđa obavlja se odjednom, pri čemu se svaka sorta bere posebno. Radi se po lijepom i suhom vremenu. Temperatura treba biti od 20 do 25◦C. Čim je temperatura veća od 25◦C, treba voditi računa da ne dođe do pregrijavanja grožđa, ili u ambalaži, jer se to može nepovoljno odraziti i na tok fermentacije, i na kvalitetu budućeg vina. Po kiši i hladnom vremenu ne treba brati grožđe, osim kada postoji opasnost od naglog razvoja sive plijesni.

Najbolje je da berba počne ujutro čim prestane rosa. Ako je suviše visoka temperatura, prekida se oko podne i nastavlja poslije podne sve dok uvjeti dozvoljavaju da se ona normalno izvodi. Po mrazu grožđe ne treba brati, osim ako se ono namjerno ostavlja da ga zahvati mraz, da bi došlo do povećanja koncentracije šećera.

U ubranom grožđu prisustvo lišća i drugih nečistoća treba biti svedeno na minimum. Prilikom berbe izbjegava se trulo grožđe, jer će to utjecati na pogoršanje kvalitete vina. Beru se svi grozdovi, osim u situacijama kada se radi o proizvodnji specijalnih vina, tada se obavlja probirna berba.

U tim slučajevima beru se samo zdravi i zreli grozdovi, samo prezreli grozdovi ili samo grozdovi čije su bobice napadnute plijesni.

Pri berbi vinskih sorti treba odvojiti bijele od crnih sorti. Berba se obavlja kombajnom koji može zamijeniti 60 – 120 berača. Kombajni rade na principu udaranja i otresanja bobica. Dnevno se otrese 2 – 2,5 bobica/ha. Mehanizirana berba ima i svojih slabosti koje se očituju kroz veći gubitak grožđa (5 – 10 %), uzgojni oblik čokota mora biti prilagođen radu kombajna, pa se zbog toga u mnogim plantažama mora vršiti rekonstrukcija oblika čokota, a loše podešeni kombajni-berači za rad, mogu izazvati oštećenja na čokotu te su veoma skupi.

Kod nas je još, uglavnom, zastupljena ručna berba vinskih sorti. Jedan berač u toku dana prosječno ubere 400 – 600 kg. To znači da za berbu 1 ha u toku jednog dana treba 30 – 60 berača, u zavisnosti od sorte, visine prinose, uzgojnog oblika, kvaliteta radne snage i organizacije berbe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.