Prihrana jagoda

4473

U proizvodnji jagode pored odabira sadnice, za postizanje visokog i kvalitetnog prinosa potrebna je odgovarajuća prehrana.

Izvor: Green Garden

Ukupne potrebe jagode za hranjivima podmiruju se dijelom u osnovnoj gnojidbi prije sadnje, a ostatak se dodaje u tijeku vegetacije, bilo kroz sustav navodnjavanja (fertigacija)ili folijarno.

Prehrana jagode počinje u proljeće odmah nakon čišćenja od starog lišća. Temperatura tla mora biti iznad 10 celzijusa da bi biljka mogla normalno usvajati hranjiva.Jagoda u rano proljeće formira mlado korijenje, a u cvjetnim pupoljcima se nastavlja formiranje cvijetova i začetak listova. Iza toga slijedi intenzivan porast, kako korijena, tako i nadzemnog dijela (listova).

Za to treba dosta fosfora i dušika sve do pune cvatnje, a kasnije kad krene formiranje i rast plodova jagoda treba više kalija. U slučaju da se očekuje mraz prije ili poslije treba tretirati folijarno sa aminokiselinama, kao npr. SINGERON 2000 u dozi 100-120 g/hl. Biljka će tada imati veću otpornost na nepovoljne klimatske uvijete, brži vegetativni razvoj, veći i kvalitetniji urod.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.