Zaštita vinograda od ptica

2713

Među štetnim pticama koje čine velike štete u vinogradima početkom zriobe grožđa, posebno se ističe čvorak.

Čvorak je vrlo rasprostranjena ptica. Staništa mu se prostiru diljem Europe, Azije, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Kod nas je najčešće vrsta europski čvorak (Sturnus vulgaris). Na našim područjima obitava još i ružičasti čvorak (Sturnus roseus), no on nije kritičan glede vinograda.

Iz naših krajeva čvorci se sele u sjevernu Afriku. Upravo tu nastaju i problemi. Završetkom ljeta njihova jata se povećavaju na preko 1000 jedinki. Da bi stvar bila lošija (za vinogradare), jata se predvečer (prije spavanja) udružuju (neki autori navode čak desetak jata) i traže način da utaže glad. Osim toga, skupljaju prijeko potrebnu energiju za put. Vinogradi, odnosno grožđe koje dozrijeva ili je već dozrelo idealna su im meta.

U većini država čvorci su zaštićene ptičje vrste, tako da se ne smiju ubijati nego samo tjerati s poljoprivrednih površina. Na našim prostorima vinogradar i čvorak se «bore» od kada datira i povijest uzgoja vinove loze. Bitno je napomenuti da su ljudi već davno naučili da je jato čvoraka inteligentna zajednica koja je kadra učiti i koja rijetko ponavlja vlastite pogreške.

Klasično strašilo (djed napunjen slamom i obučen u razne lelujave krpe) dat će rezultate prvih nekoliko dana, no kasnije se čvorci priviknu na to, ne smatraju ga potencijalnom opasnošću, te bez problema dolaze u vinograde i voćnjake.

Valja napomenuti da je čvorkovo oko posebno osjetljivo na spektar crvenih boja. Svjetlosni podražaji te vrste kod njega izazivaju strah, te ih nastoji izbjeći. Rješenje bi bili helijem punjeni baloni, obojeni u razne nijanse crvenog, koji bi na visini od cca 5-10 m lelujali nad vinogradom. Ovo rješenje je relativno jeftino, a dostupni izvori govore da je ovaj način rastjerivanja čvoraka dosta učinkovit.

Osim vizualnih plašila danas su u uporabi i različiti zvučni uređaji koji emitiraju zvučne učinke koji tjeraju ptice. Jedan od takvih uređaja je i rastjerivač ptica sa zvučnim i svjetlosnim učincima koji se može koristiti na otvorenim ali i u zatvorenim objektima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.