Zelena breskvina uš

4273

Među više vrsta lisnih ušiju koje napadaju breskvu i nektarinu kod nas najveći značaj ima zelena breskvina lisna uš.

 

zelena breskvina us

Uš je polifagna, znači napada veći broj biljnih vrsta. Od voćaka najčešće napada breskvu i nektarinu, a često je prisutna i na mnogim drugim vrstama koštičavih voćaka, primjerice «japanskoj šljivi», marelici, trešnji, šljivi i još nekim drugim vrstama.

Zelena breskvina lisna uš napada preko 500 vrsta biljaka među kojima su i mnoge poljoprivredne kulture. Tako se uš često može naći na rajčici, paprici, krumpiru, grahu, grašku, kupusu i još nekim drugim vrstama, na kojima tijekom svibnja i lipnja, često i kasnije, može napraviti značajne štete. Na nektarini i breskvi zelena breskvina lisna uš napada cvjetne pupove, cvjetove, lišće i mlade plodove. Uši koje se prve pojave (u južnim krajevima već od prvih dana veljače), zavlače se u nabubrele cvjetne pupove i sišu sokove. Posebno je štetno što uš bode plodnicu cvijeta i isisava sokove iz nje. Uš u cvijetu ostaje i nakon precvjetavanja. Zadržava se u sasušenim cvjetovima koji još određeno vrijeme ostaju na stablu i obavijaju zametnute plodove. U to vrijeme uš se hrani sokom mladog ploda. Zbog mnogobrojnih uboda na tek formiranom plodu često dolazi do njihova otpadanja, odnosno do različitih deformacija.

Nakon pojave prvih listova, zelena breskvina lisna uš obično napušta plodove i naseljava mlade listove na kojima se nastavlja hraniti. Kako se na listovima, posebno onim vršnim, nalazi veći broj ušiju, to se zbog mnogobrojnih uboda listovi kovrčaju. Kasnije napadnuti listovi žute i otpadaju, što je jedan od karakteristika napada zelene breskvine lisne uši. Daljnja karakteristika napada te vrste lisne uši je ta što se na napadnutim listovima nalazi obilje medne rose na kojoj se kasnije razvijaju gljivice čađavice, što još više smanjuje asimilacijsku površinu.

Premda je zelena breskvina lisna uš postala otporna na mnoge pripravke, posebno one koji su se za suzbijanje uši koristili dulji niz godina, a zbog čega je jedno vrijeme gotovo bilo nemoguće suzbiti tog štetnika, danas, zahvaljujući novim aktivnim tvarima, na tržištu ima više učinkovitih pripravaka. Zahvaljujući učinkovitim insekticidima, danas se zelena breskvina uš lako može suzbiti i spriječiti štete, svakako ako se na vrijeme pristupi suzbijanju. Dakle, problem može nastati ako se sa zaštitom zakasni. U praksi se upravo to često događa. Proizvođači breskve i nektarine često ne vode dovoljno računa pa uš počinju suzbijati tek kada primijete kovrčanje lista što je često puta kasno.

Suzbijanje

Uspješna zaštita breskve i nektarine od napada zelene breskvine lisne uši može se postići primjenom nekog od sljedećih pripravaka: Confidor SL 200, Boxer 200 SL, Actara 25 WG, Calypso SC 480, Mospilan 20 i Chess 25 WP.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.