Pravilna gnojidba lubenice

1919

Lubenica, osim što traži puno topline, zahtijeva i lagano te dobro gnojeno tlo koje je tijekom jeseni duboko obrađeno.

lubenica

Dakako da uz obradu tla trebamo izvršiti i gnojidbu stajskim i mineralnim gnojivom. Pošto lubenica dobro reagira na gnojidbu stajnjakom, preporuča se njegovo unošenje u tlo i to u količini od 3-4 tone po dulumu. Uz stajski gnoj potrebno je u tlo unijeti i mineralno gnojivo i to NPK 7-20-30 u količini od 150 kg na 1000 m2.

Navedeno mineralno gnojivo se dodaje isključivo kod pripreme tla za sjetvu s tim da je na 1000 m2 poželjno unijeti i 20 kg UREE 46 % N. Dodavanjem UREE pridonosimo boljem čuvanju vlage u tlu te njenim unošenjem lubenicama osiguravamo potrebnu količinu gnojiva tako da u tom slučaju uopće ne trebamo obavljati prihranjivanje biljaka.

Svatko tko se imalo ozbiljnije bavio uzgojem lubenice zna da za njen uzgoj osim vode treba osigurati i kvalitetnu, pravilnu gnojidbu. Tako, osim ranije navedenog “klasičnog” prihranjivanja i gnojidbe lubenice sve više zapažamo kako veliki proizvođači ovog sladunjavog povrća cjelokupnu gnojidbu temelje na primjeni vodotopivih gnojiva.

To je i razumljivo jer primjenom navedenog gnojiva biljci osiguravamo stalnu opskrbu pristupačnim biljnim hranjivima, što se u velikoj mjeri odražava na povećanje prinosa. Stoga se nakon formiranja cvjetova pa sve do kraja vegetacije preporuča primjena Cifo gnojiva 8:5:44 ili Cerbero 13-0-46 i to svakih 7-10 dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.