Sušenje lješnjaka

2965

Sušenje je mjera koja se treba obavezno primjeniti jer u protivnom može doći pojave plijesni i propadanja plodova.

ljesnjak

Još prilikom berbe jedan dio plodova pasti će zajedno sa omotačem. Omotač sadrži znatno više vode pa ga zato treba skinuti. Plodovi koji su obrani zajedno sa omotačem a ne možemo ih ručno skinuti odmah, prvo se suše 6 do 8 dana na suncu ili u sušari uz često mješanje. Poslije sušenja 80 posto plodova biti će odvojeno od omotača, a ostali plodovi se još malo moraju dopunski osušiti.

Ukoliko omotač ostane kod nekih plodova, takvi plodovi se stavljaju u skladišni prostor u sloju od oko 30 cm i tu ostanu 10 do 12 dana. Za to vrijeme stalno se mješaju da bi se sušenje ubrzalo, a samim tim i odvojio omotač.

Sve ovo treba shvatiti kao problem, pa zato berbu treba izvršiti kada su plodovi u punoj fazi zrelosti. Kada su svi plodovi očišćeni onda se oni šuše na suncu još dva do tri dana ili u sušari sve dok njihova vlaga ne bude oko 8-10%. Smatra se da je temperatura od 32-34°C optimalna i dovoljna za sušenje.

Dobro osušeni plodovi mogu se čuvati 2 do 3 godine. Međutim, bolje je da se ne čuvaju više od godinu dana jer gube na težini i boji, a ponekad radi visokog sadržaja vlage mogu se i užegnuti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.