Sušenje je mjera koja se treba obavezno primjeniti jer u protivnom može doći pojave plijesni i propadanja plodova.
Još prilikom berbe jedan dio plodova pasti će zajedno sa omotačem. Omotač sadrži znatno više vode pa ga zato treba skinuti. Plodovi koji su obrani zajedno sa omotačem a ne možemo ih ručno skinuti odmah, prvo se suše 6 do 8 dana na suncu ili u sušari uz često mješanje. Poslije sušenja 80 posto plodova biti će odvojeno od omotača, a ostali plodovi se još malo moraju dopunski osušiti.
Ukoliko omotač ostane kod nekih plodova, takvi plodovi se stavljaju u skladišni prostor u sloju od oko 30 cm i tu ostanu 10 do 12 dana. Za to vrijeme stalno se mješaju da bi se sušenje ubrzalo, a samim tim i odvojio omotač.
Sve ovo treba shvatiti kao problem, pa zato berbu treba izvršiti kada su plodovi u punoj fazi zrelosti. Kada su svi plodovi očišćeni onda se oni šuše na suncu još dva do tri dana ili u sušari sve dok njihova vlaga ne bude oko 8-10%. Smatra se da je temperatura od 32-34°C optimalna i dovoljna za sušenje.
Dobro osušeni plodovi mogu se čuvati 2 do 3 godine. Međutim, bolje je da se ne čuvaju više od godinu dana jer gube na težini i boji, a ponekad radi visokog sadržaja vlage mogu se i užegnuti.







