Monilija postaje sve veći problem u voćnjacima

1910

Voćari svake godine imaju poteškoće s opakom bolesti kajsije i marelice – monilijom.

monilija

Naime, zbog uzastopnog napada monilije i neadekvatne zaštite stabala, marelice potpuno i propadaju. A ova parazitna gljiva najveće štete nanosi kajsiji u fazi cvjetanja. Napada cvijet i mlade rodne grančice te što je najvažnije zaraza se može ostvariti u samo jednoj kapi vode. Praktično to znači, da ukoliko u vrijeme cvjetanja vlada kišovito i prohladno vrijeme, može doći do propadanja izuzetno velikog broja cvjetova.

Pošto kajsija u proljeće rano cvjeta (kada u nas često padaju obilnije kiše) bolest se redovito javlja iz godine u godinu. Bolest ubrzano zahvaća i mladice koje od vrha počinju provenjavati te uslijed toga dolazi i do njihovog potpunog sušenja. Važno je spomenuti da ulaskom gljivice u tkivo mladice, stablo kajsije postaje stalno inficirano.

Stoga, rezni alat (pile i škare) trebamo redovito dezinficirati kako ne bi zarazili i ostala koštićava stabala u voćnjaku. U kasnijim fazama razvoja bolesti kajsija obilno smolotoči, što je znak da i samo stablo sve više slabi. Zato zaštitu kajsije moramo redovito provoditi te zasnivati na prskanjima pred otvaranje cvjetova, u punoj cvatnji i poslije precvjetavanja (kada otpadne 50 posto kruničnih listića).

Prskanje se uvijek treba obaviti drugim fungicidom, s tim da razmak između prskanja ne treba biti duži od sedam dana. U tu svrhu koriste se fungicidi: Bavistin FL, Konker SC, Ronilan DF, Teldor SC i dr. Osobito učinkovit jeste Konker SC premda se navedeni fungicid može dobiti i miješanjem dva ranije navedena preparata: Bavistina i Ronilana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.