Ljekovitost crnog oraha

884

Crni orah jedna je od najbrojnijih vrsta na jugoistoku SAD-a gdje prirodno pridolazi. Uz to udio ove vrste povećava se zbog toga što druge vrste stradavaju uslijed bolesti i štetnika i jer je crni orah brzorastuća i alelopatska vrsta.

Izvor: Wikipedia

Ovaj drugi pojam odnosi se na biokemijske interakcije među vrstama, a one mogu biti pozitivne ili negativne. U slučaju crnog oraha spoj juglon toksično djeluje na određene vrste.

Prirodno rasprostiranje: istok SAD-a, a u Europu je unesen u 17. st. te je s vremenom došlo do pojave stvaranja hibrida s običnim orahom (lat. Juglans regia). Znatno se više uzgaja na istoku i u središnjoj Europi. U naše se krajeve počeo unositi krajem 19. st. Najviše ga ima na području Vukovara i Iloka gdje dolazi u zajednici hrasta lužnjaka i običnog graba s cerom. Kod nas se razvija na geološkoj podlozi kontinentalnog prapora, černozemu i euteričnom smeđem tlu. Najbolje raste na dubokim, bogatim, svježim, ilovastim tlima uz riječne doline.

Brzorastuće je stablo visine oko 30 m, ponekad dosegne 50 m. Kora je duboko uzdužno izbrazdana, krošnja je nepravilno okrugla, izbojci su u početku prekriveni blijedim ili dlačicama boje hrđe i s prisutnim vidljivim narančastim lenticelama. Listovi su perasti, dužine od 30 do 60 cm (krupniji nego kod običnog oraha), sastoje se od 13 do 23 listića (više nego kod običnog oraha), dužine oko 8 cm i oko 3 cm široki, nepravilno nazubljeni i s dlačicama na donjoj strani. Jednodomna je vrsta. Muški su cvjetovi rese dužine od 8 do 10 cm. Ženski se cvjetovi pojavljuju u klasastim cvatovima s 2 do 5 skupljenih cvjetova. Plodovi imaju zeleni, bradavičasti vanjski ovoj koji ujesen pocrni, a jezgra se nalazi unutar tamnosmeđih uzdužno izbrazdanih, izrazito tvrdih ljuski.

Crni orah bogat je bjelančevinama, zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Važni spojevi za ljudsko zdravlje su omega-3 masne kiseline, tanini i elagična kiselina. Jezgra ploda sadrži obilje organski vezanog joda, zatim magnezij, kalcij, selen, željezo, natrij, fosfor, klor, vitamine A, B1, B2, B6 i C i bioflavonoide. Zelena ovojnica sadrži niz aktivnih supstanci među kojima su najvažniji juglon, tanin i jod. Juglona ima najviše u zelenoj ovojnici ploda, a nalazi se i u lišću, kori i korijenu. Zanimljivo je da plodovi crnog oraha sadrže čak 75 % više bjelančevina nego plodovi običnog oraha. Udio ugljikohidrata je nizak, a većina ih potječe iz vlakana.

Potencijalna ljekovita svojstva: kao i elagična kiselina. Nekoliko je testiranja dokazalo da je juglon u stanju uništiti tumorske stanice uključujući i one nastale u jetri i želudcu. Elagična kiselina također djeluje antitumorski i uz to može spriječiti i suženje začepljenih žila. Flavonoidni antioksidansi korisne u slučaju raka pluća, dojke, prostate i debelog crijeva.

Ljuske sadrže veću količinu tanina koji djeluje na bakterije iz rodova Listeria, Salmonella i Escherichia. Ekstrakti ljuske imaju antioksidativno i antibakterijsko djelovanje koje sprječava zloglasnu bolničku bakteriju Staphylococcus aureus. Jezgra je bogata kalorijama, no većina ih potječe od zdravih masti koje mogu pomoći smanjiti osjećaj gladi, a preporučena dnevna doza je svega 30 g. Biljni pigmenti, proantocijanidini u jezgri mogu zaštititi organizam od oštećenja uzrokovanih Suncem, pojačati krvotok i poboljšati vid. Alfa-linolenska kiselina, tip omega-3 masne kiseline koju organizam ne može sam proizvesti sprječava bolesti srca i srčani udar. Ekstrakti iz lišća mogu se koristiti za liječenje kožnih oboljenja kao što su egzemi, psorijaza i bradavice. Bjelančevine pozitivno djeluju na gubitak tjelesne mase i razinu šećera u krvi.

Trebaju izbjegavati: osobe s alergijama na koštunjavo voće. Trudnicama i dojiljama savjetuje se izbjegavanje ekstrakata jer nije dovoljno istraženo djelovanje na organizam. Također, potreban je oprez kod uzimanja lijekova koji mogu negativno djelovati u kombinaciji s taninima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.