Kovrčavost lista breskve

2975
Spread the love

Kovrčavost lista breskve ne uzrokuje direktno propadanje voćaka, ali dovodi do njihovog slabljenja, što se odražava na urod.

Oslabljene voćke su osjetljivije na niske temperature i napad drugih patogena.

Opis simptoma

Listovi – plojka (najčešće dio plojke) je deformirana, neravna, nakovrčana, po čemu je bolest i dobila ime
– nabrekline su najprije žuto-zelene boje, a kasnije poprimaju ružičastu i ljubičastu nijansu, te
naposljetku taj dio lista dobiva smeđu boju
– ako je vrijeme vlažno, na gornjoj strani lista javlja se sivkasta prevlaka sporonosnih organa
– jače zaraženo lišće tijekom svibnja i početkom lipnja otpada

Mladi izboji – mogu biti zaraženi samo dok su zeleni i mekani
– zadebljali su, nepravilnog rasta
– često se na njima javljaju male tumoraste izrasline i smolotok
– ne sazrijevaju, te je velika mogućnost smrzavanja zimi

Cvjetovi – deformiraju se, osuše i otpadaju

Plodovi – samo u nekih sorata javlja se zaraza plodova

– zaraženi dijelovi ploda deformiraju se u vidu ispupčenja, koja su najprije zelene boje, a kasnije poprimaju ružičastu ili tamnocrvenu boju

Biologija bolesti:

– na površini zaraženih plodova i deformiranih, zadebljalih listova, formiraju se sporonosni organi gljive tzv. askusi
– u askusima nastaju spolne spore – askospore
– askospore se dalje razmnožavaju pupanjem i daju novu generaciju spora – konidije koje se svrstavaju u blastospore
– askospore, kao ni blastospore ne mogu izvršiti infekciju u istoj vegetaciji, jer tkivo domaćina starenjem postaje otporno na djelovanje patogena
– blastospore pupanjem daju novu generaciju blastospora
– kišom i vjetrom blastospore dospijevaju u pukotine kore izdanaka, te između ljuskica pupova, formiraju debelu stijenku, te tako prezime
– u proljeće, za prohladnog i vlažnog vremena, u vrijeme bubrenja i otvaranja pupova, spore kliju i inficiraju isključivo mlado i nediferencirano tkivo listova i cvjetova

Mjere zaštite u borbi protiv kovrčavosti lista

Zaštita od ovog oboljenja vrlo je složena i sastoji se od čitavog niza preventivnih i sanitarnih mjera. Prilikom sadnje treba odabrati sorte koje su otporne ili djelomično otporne. Već tokom proljeća treba skupiti zaraženo lišće i plodove, orezati zaražene mladice i ukloniti ih iz voćnjaka. Stabla treba navodnjavati tokom vegetacije. Ukoliko dođe do ponovnog listanja, stabla breskve treba pognojiti dušičnim gnojivom i ukloniti suvišne plodove da se biljka ne iscrpljuje, kako bi imala snage da stvori pupoljke za sljedeću godinu.

U jesen se sakuplja i spaljuje zaraženo lišće, orezuju zaraženi mladari. Tada se vrše i tretiranja breskve u cilju smanjenja inokulacijskog potencijala. Kod nas se redovna zaštita breskve vrši nekim bakrenim preparatom. Drugo tretiranje se vrši tijekom proljeća prije pucanja pupoljaka i najavljene kiše.Tretiranja treba izvršiti u danima bez vjetra. Tijekom proljeća mogu se izvršiti dva prskanja pred bubrenje pupoljaka i u fazi “mišijih ušiju”.

Za tretiranje breskve može se koristiti i smješa gline i kreča u omjeru 4:1 i koncentraciji gline 3 do 5%. Otopina gline se miješa sa krečnim mlijekom. U 100l vode dodaje se 3,5kg gline i 0,9kg kreča. Glina se miješa u odvojenoj posudi sa 90l vode. U međuvremenu se pripremi krečno mlijeko od 10l vode i 0,9kg hidratiziranog kreča. Otopina gline se sipa u tankom mlazu u krečno mlijeko uz stalno miješanje. Pravilno pripremljena smjesa treba imati neutralnu reakciju. Preparat se ne smije ostaviti za kasniju upotrebu jer mijenja svoje karakterisitke. Ovaj preparat smanjuje onečišćenje životne sredine i smanjuje trošak zaštite. Glina je po svom sastavu puna mineralnih tvari i poboljšava fizičke, kemijske i biološke osobine biljaka.

Postoje i preparati koji se zasnivaju na antagonističkom odnosu gljivica Pseudomonas aureofaciens i Trichoderma lignorum. Ove gljivice se natječu za podlogu sa Tafrinom deformans, izlučuju antibiotike i druge biološki aktivne tvari koje sprečavaju rast mnogih vrsta patogena i inhibiraju njihovu reprodukciju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.