Sadnja sadnica jabuke i kruške

1996

Budući nasad uvelike ovisi o samoj kvaliteti sadnog materijala. Valja saditi jednogodiönji sadni materijal visoke kvalitete tj. sadnice s dobro razvijenim korijenovim sustavom i zrelim nadzemnim dijelom (i provodnice i pupova).

Osim kvalitete sadnica važan je i njihov prijevoz te skladiötenje do sadnje. Ni u jednom trenutku sadnice ne smiju izgubiti vodu (osušiti se). Kopanje jama za sadnju voćaka manje je prikladan način pripreme tla. Primjenjuje se: u starijim voćnjacima kod popune praznih mjesta, na rubovima njiva, na okućnicama ili na strmim terenima.

Prije sadnje potrebno je odrediti smjer redova te razmak u redu i između redova. Sve to ovisi o bujnosti voćaka, uzgojnom obliku, plodnosti tla i o primjeni mehanizacije.

Prije sadnje se odstrane svi oštećeni dijelovi korijena, a sitno korijenje ne diramo alatom. Korijen se moči u kašu napravljenu od zemlje, svježe kravlje balege i 1% otopine Cuprablau -a u omjeru 1:1:1.

Za intenzivne nasade rigolanje ili duboko rahljenje tla je najbolji način pripreme tla za sadnju. Voćke se tada sade u brazdu. Voćku sadimo za vrijeme mirovanja vegetacije u jesen ili u rano proljeće. Preporučuje se jesenska sadnja. Sadnja voćaka na rigolanom tlu.

Iskopa se jama za sadnicu. Sadnicu se postavlja 3-5 cm daleko od kolca. Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje debljine 5 – 8 cm koji se dobro nagazi te 20 – 30 kg zrelog stajskog gnoja. Na stajski se gnoj opet stavlja zemlja te se oko voćke oblikuje zdjelica za bolje zadržavanja vode. Dubina sadnje je kao u rasadniku, tj. spojno je mjesto barem 10 cm iznad razine tla.

Poželjno je navodnjavati jabuke i kruške od sadnje i u plodonošenju za vrijeme suše. Danas se najviše primjenjuje sustav navodnjavanja kap po kap.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.