Ljepljivi pojasevi smanjuju napad štetnika

446

Lovni ljepljivi pojasevi su jedan vrlo učinkovit i ekološki prihvatljiv način suzbijanja mnogih kukaca koji jedan dio života provode na deblu voćaka ili im deblo služi kao put silaska u tlo ili za penjanje ka krošnji.

Naime, deblo voćaka se često naziva i „magistralni put“ za štetnike koji se kreću od tla u krošnju ili iz krošnje prema tlu. Postavljanje ljepljivog pojasa u zoni debla voćke predstavlja najpouzdaniju biološko-mehaničku metodu u zaštiti voćaka. Ljepljivi pojasevi su vrlo pogodni za primjenu u malim voćnjacima, na pojedinačnim stablima.

Pojasevi se postavljaju na visinu debla od 40 do 50 cm, ali se mogu postavljati i u krošnji na visini oko 1,5 m. Ovi pojasevi se mogu koristiti i tijekom vegetacije, posebno u proljeće kada štetnici s tla migriraju u krošnju. U tijeku vegetacije pojasevi se koriste za suzbijanje savijača, pipa i drugih štetnika. Kod postavljanja ljepljivog pojasa treba osigurati da se između debla i pojasa ne formira prazan prostor koji bi štetnicima omogućio nesmetan prolazak. Prije postavljanja ljepljivog pojasa potrebno je ostrugati svu napuklu koru, mahovine i lišajeve. To će osigurati bolji kontakt pojasa i debla. Ako namjeravamo više puta postavljati pojas na istom drvetu, treba znati da se ista pozicija za pojas može koristiti najviše dva puta.

Između primjene treba mjesto dobro očistiti. Najbolje je poziciju ljepljivog pojasa na deblu mijenjati. Prednost ljepljivih pojaseva je što su laki za primjenu, ne izazivaju stres kod biljke, vrlo jednostavno se postavljaju i pružaju dobru zaštitu. Najčešće se koriste na voćnim vrstama (jabuka, kruška, trešnja, šljiva, breskva, maslina).

Na području Dalmacije posebno su primjenjivi u nasadima maslina za suzbijanje maslinine pipe koja ne leti, ali se tijekom noći preko debla penje u krošnju i brsti lišće.

Maslinina pipa je kornjaš. U narodu ima više imena: pipa, skorovača, škorovaža i ladrum. To je crna pipa, veličine 10 do 12 mm. Štetan je odrasli oblik, dok ličinke žive u tlu i hrane se korijenjem raznog bilja, većinom korova. Odrasli oblik pravi karakteristične štete u obliku rubnih grizotina na lišću. Napad pipa je najveći tijekom proljeća dok se smanjuje odmicanjem ljeta.

Za ove kornjaše je zanimljivo da oštećuju listove masline samo preko noći. Preko dana se nalaze na skrovitim mjestima kao što su kamene gomile koje su česte u maslinicima u Dalmaciji i Hercegovini. Upravo stabla koja se nalaze pokraj takvih gomila najviše bivaju napadnuta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.