Postrano cijepljenje voćaka

213

Postrano je cijepljenje pogodno kada je podloga predebela za cijepljenje na engleski spoj, a pretanka za cijepljenje pod koru.

Za taj su način cijepljenja idealne podloge debljine oko 2,5 cm. Kako nije potrebno odvajati koru podloge, to je cijepljenje pogodno i za koštićave voćke koje se cijepe kada je podloga u fazi mirovanja. Jezgričave voćke cijepe se neposredno prije kretanja vegetacije. Plemke treba ubrati i čuvati do cijepljenja kao što je opisano ranIJe.

Na podlozi se nožem napravi urez pod kutom od 25 do 30° i duljine oko 2,5 cm tako da, kada se podloga lagano savije suprotno od reza, nastane otvor koji se pri otpuštanju podloge potpuno zatvori.

Plemka je izbojak debljine 6 – 8 mm s dva ili tri pupa. Na njezinu donjem kraju napravi se klin. Rez treba napraviti ujednom mahu oštrim cjepljarskim nožem kako bi tkivo ostalo neoštećeno, a površina reza ravna i glatka. Duljina svake strane klina mora odogovarati duljini ureza na podlozi.

Plemka se zatim umeće u podlogu. Podloga se lagano savije suprotno od mjesta reza kako bi se urez otvorio radi ubacivanja plemke. Plemku treba postaviti malo ukoso pod odgovarajućim kutom kako bi se kambijalni slojevi plemke i podloge što bolje poklopili.

Podloga se lagano otpušta i, ako je sve u redu, plemka će čvrsto stajati na mjestu. Cijepljeno se mjesto poveže, a podloga se iznad njega odreže oštrim priborom kako ne bi došlo do lomljenja podloge na cijepljenome mjestu ili nagnječenja plemke i njezina ispadanja iz odgovarajućeg položaja, Cijep se obvezno mora premezati cjepljarskim voskom da se potpuno zatvore sva mjesta presjeka, uključujući rez na podlozi i vrh plemke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.