Kako odrediti jačinu rezidbe?

180

Jačinu rezidbe čini količina odstranjenih izbojaka s voćke. Da bismo točno odgovorili na pitanje koja je jačina rezidbe potrebna određenoj voćki, prvo treba odrediti zašto voćku rezati i, nakon toga, što treba odstraniti.

Kada se dobije odgovor na prva dva pitanja, odgovor o jačini rezidbe nameće se sam po sebi. Mlade voćke treba rezati što manje jer imaju izražen vegetativni rast pa bi ga jaka rezidba još pojačala i odgodila ulazak u rod. Ipak, u prvim godinama nakon sadnje potrebno je obaviti rezidbu “na oblik”.

Kako bi ta rezidba bila Što manja, potrebno se osloniti na zahvate u vrijeme vegetacije (odstranjivanje pupova, pinciranje nepotrebnih mladica, povijanje, izolaciju vrhova), a za rezidbu u vrijeme mirovanja, ostaviti samo ono što u vegetaciji nije učinjeno.

Tako će se vegetativni rast usmjeriti u mladice koje su potrebne za oblikovanje odabranog uzgojnog oblika te voćka neće trošiti asirnilate i hraniva na rast suvišnih izbojaka koje bi trebalo odbaciti rezidbom u vrijeme mirovanja.

Kako voćka stari, snaga vegetativnog rasta opada te dođe vrijeme kada voćka više nema dovoljan vegetativni rast za obnovu rodnih izbojaka. Rodnost postupno opada dok voćka ne završi svoj životni ciklus. Da bi se opadanje rodnosti što je moguće više odgodilo, rezidbu treba usklađivati s ciljevima i starošću voćke. Voćke koje ulaze u punu rodnost i one sazadovoljavajućom ravnotežorn vegetativnog rasta i rodnosti treba rezati umjereno, pazeći na obnovu rodnih izbojaka za sljedeću vegetaciju i prorjeđivanje suvišnih rodnih izbojaka za tekuću vegetaciju.

Kada dođe do opadanja rodnosti i slabljenja vegetativnog rasta, rezidbu treba postupno pojačavati, no u tome se ne smije pretjerivati. Jačom rezidbom potiče se bolja obnova rodnih izbojaka i poboljšava vegetativni rast. Kada ni to više ne bude dovoljno, voćar će morati donijeti odluku o tome hoće li obaviti rezidbu “na pomlađivanje” ili će voćku iskrči ti i zamijeniti je novom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.