Berba maline

430

Malina, uz jagodu, je jedna od najznačajnijih voćnih kultura u skupini jagodičastih voćaka. Sam plod maline po svom sastavu, izgledu i okusu se ubraja u jedno od najcjenjenijih voća. Jedna od najbitnijih karakteristika jest visok sadržaj vitamina C. Plod se koristi kao stolno voće, ali i za preradu. Otkad su razvijena tehnologija prijevoznih sredstva i skladišta s rashladnim uređajima, uporaba svježih plodova ima sve veće značenje.

Od malina se mogu napraviti odlični sokovi, želei, pića i sorbeti. Često im se doda sok crvenih ribiza koji dodaje reskost. Vino je delikatno i izvrsne boje. Maline se i zamrzavaju, ali djelomično gube na teksturi u tom slučaju. Listovi i plodovi malina također se koriste za primjenu čajeva.

Malina je vrlo osjetljivo voće, te je zato berbu maline potrebno dobro organizirati da bi se odradila na vrijeme i prodala na tržištu u najboljem stanju.

Berba malina počinje u trenu kad se plod počne odvajati od peteljke, odnosno kad plod dobije karakterističnu boju za svoju sortu. S obzirom na to da svi plodovi ne sazrijevaju istodobno, berba se obavlja u više navrata. Period berbe jednorodnih sorti je 15-20 dana, a kod jednorodnih sorti uglavnom mjesec dana. Berba se odvija najčešće sredinom lipnja, dok završava sredinom srpnja. Krajem lipnja se ubere najveća količina, ali to je podložno specifičnosti sorte.

Malinu je najbolje brati ujutro, u relativnom hladu, a ponekad se bere i predvečer, ako se plodovi prodaju sljedeći dan kao stolno voće. Ubrane plodove je potrebno otpremiti u hladne prostorije. Ako će se plodovi jesti svježi ili zamrznuti, mogu se pobrati i dan ili dva ranije. Plodovi se beru direktno u ambalažu u kojoj se prenose do tržišta. Kad se bere s namjerom prerade, koristi se najčešće emajlirano posuđe te se nakon toga stavljaju u posebne transportne bačve.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.