Zanimljivosti o čičku

767

Čičak ili repuh je rasprostranjen u Europi i Aziji. Može ga se naći posvuda; pored putova, na zapuštenim površinama, šumskim proplancima i drugim mjestima na kojima je tlo jako zbijeno pa se korijen teško vadi.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

U Europi je ova kultura uvedena u redovitu proizvodnju, a najviše odabranih kvalitetnih kultivara (sorti) uzgaja se u Belgiji. Čičak je dvogodišnja zeljasta biljka snažnog vretenastog korijena koji prodire više od 50 cm duboko u tlo. U prvoj godini razvija rozetu lišća, a u drugoj cvjctonosno stablo. Stabljika je ravna, rebrasta, često crvenkasta, razgranata, visoka i do 1,5 m. Listovi su ovalnog oblika. Prizemni su listovi vrlo krupni i mogu dosegnuti duljinu od 50 cm, dok su vršni listovi puno sitniji. Listovi su s lica zeleni, a s naličja srebrnasto- sivi. Na vrhovima grana su crveno-ljubičaste loptaste cvjetne glavice skupljene u gonjaste cvjetove.

Bodljikave kukice mu omogućavaju da se uhvati za odjeću ljudi i krzno životinja pa se na taj način lako razmnožava. Cvjetanje počinje u lipnju i traje cijelo ljeto. Sjeme je izduženo (5-7 mm), crne boje i dozrijeva već u kolovozu. Masa 1000 sjemenki je oko 10 grama. Klijavost normalno razvijenog sjemena je od 60 do 70 %. Na temperaturi 20 – 22 °C klijanje traje 10-20 dana. Skarificirano sjeme počinje klijati za 3 – 5 dana, a klijavost mu je 85 – 90 %. Nadzemni dijelovi biljke se krajem vegetacije osuše, dok čitav korijenov sustav prezimi bez oštećenja.

Korijen sadrži 30 – 40 % inulina, sastojka prema kojem se ocjenjuje terapeutska vrijednost. Osim inulina u korijenu ima nešto eteričnog ulja (0,05 – 0,2 %), smole, gorkih tvari, tanina i drugih sastojaka.

U narodnoj se medicini korijen čička koristi kao diuretik i za snižavanje razine šećera u krvi. Također se koristi i za pripremu čajeva protiv žučnog kamenca. Može se koristiti i za vanjsku primjenu u liječenju nekih kožnih oboljenja te za uklanjanje akni, ekcema i smanjenja lučenja lojnih žlijezda. Utvrđeno je da učinkovito djeluje i protiv nekih gljivičnih bolesti kože. Ekstrakt korijena u masnom ulju koristi se za jačanje korijena kose i protiv prhuti. U medicinske i kozmetičke svrhe koristiti se samo korijen jednogodišnjih biljaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.