Što treba više jesti, a što izbjegavati

436

Ako vam se tjelesna težina počela polako kretati prema gore, vrijeme je da brižljivo proanalizirate svoje životne navike kako biste utvrdili kada, gdje i koje promjene treba učiniti.

Ako, na primjer, uočite da često upotrebljavate hranu kako biste sebe nagradili za nešto, pokušajte izmisliti nešto drugo, što nije jestivo. Ili, na primjer, zar morate baš tako temeljito očistiti tanjur da ga se skoro ne mora ni prati – možda ne- što malo može na njemu i ostati. Ako vas vanjski utjecaji, na primjer, pogled na hranu, njezin miris ili sama pomisao na nju stimuliraju da posegnete za jelom i onda kad niste gladni, možda će biti potrebno uložiti dodatni napor da svladate takav poriv, skrenuti misli i radnje na nešto drugo.

Ako više jedete zbog prisutnosti emocionalnih problema (tjeskoba, brige, depresija), a ne zbog stvarne fizičke gladi i istovremeno ste svjesni te situacije, možda će trebati uvesti u život neke druge navike za olakšanje takvog psihičkog stanja, a koje neće ići kroz usta. Ako jedete uglavnom zato da biste nešto odlagali, odgađali, trebat će naučiti prepoznati takvo neproduktivno ponašanje i nastojati ga svladati. Čovjek mora naučiti razlikovati istinsku glad od one izazvane emocionalnom uznemirenošću.

Tada se može potražiti neka odgovarajuća sitnica koja će zadovoljiti potrebu – to može biti 2-3 keksa ili jedna jabuka ili razgovor s dobrim prijateljem ili nešto četvrto Zašto ne uspijevaju mnoge dijete koje su u modi – Da bi se promijenile navike u prehrani, treba i vremena i napora.

Zbog toga je čovjek često sklon izabrati ono što izgleda kao lakši način za izlaz iz neželjene situacije, a to su dijete za brži gubitak prekomjerne tjelesne težine. Nemojte biti navučeni pričama o mršavljenju preko noći i bez napora.

Drastične, brze dijete nisu ključ za stalni i djelotvorni gubitak masnog tkiva iz organizma. Takve dijete koje se često reklamiraju kao “čudesne, “revolucionarne”, itd. u krajnjoj liniji imaju u stvari suprotan učinak. Činjenica je da nakon takvih gladovanja više od 90 posto osoba ponovo dobiju svu izgubljenu tjelesnu težinu i još koji kilogram plus. Dapače, neke od takvih “čudesnih” dijeta mogu biti i opasne po zdravlje i razinu opće tjelesne kondicije, zbog dehidracije organizma i prekomjernog gubitka tjelesnih rezervi u hranjivim tvarima.

Formula za uspjeh – Razborit plan za skidanje prekomjerne tjelesne težine dozvolit će i omogućit će da se jede dobro, da se osjeća dobro i da smanjite težinu gubitkom masti, a ne gubitkom vode.

Razumna osoba odabrat će dobro uravnoteženu dijetu koja sadrži umjereno smanjenu količinu kalorija, s tim da će takva osoba istovremeno umjereno povećati i svoju fi zičku aktivnost. Ako je potrebno da skinete nekoliko kilograma (ili više od toga) primijenite, sa stručne strane, ispravnu dijetu kombiniranu sa stručno programiranom tjelovježbom, što će sve zajedno postat vaš nov stil života.

Ako je potrebno da smršavite, prvo potražite savjet od liječnika koji treba odobriti dijetalni program. Vodite brigu o tome da je taj vaš program za smanjenje prekomjerne tjelesne težine siguran, djelotvoran i da udovoljava sljede- ćim kriterijima:
■ umjereno smanjenje količine unesenih kalorija;
■ redovna i savjesna tjelovježba;
■ uključivanje u program najrazličitijih vrsta hrane;
■ dozvoljena je hrana koju osoba posebno voli;
■ nije potrebna neka specijalna hrana ili posebni dodatci hrani;
■ u program je uključena hrana iz svake od četiri osnovne grupe:
– voće i povrće,
– žitarice (kruh, špageti),
– mlijeko i sir,
– meso i zamjene (perad, ribe, jaja, mahunarke);
■ nastojati postići trajnu primjenu životnog stila, a ne povremeno eksperimentirati s različitim dijetama.

Za vrijeme dijete nema potrebe izbjegavati hranu bogatu ugljikohidratima, niti se bojati njihovih kalorija. Ugljikohidrati su relativno niski u svojem kalorijskom doprinosu, osiguravaju samo oko 4 kalorije po jednom gramu. Bjelančevine također osiguravaju oko 4 kalorije po gramu, dok masti donose velikih 9 kalorija (alkohol oko 7). Prema tome, očito je da nije kruh taj kojeg trebate drastično smanjiti ili čak dokinuti, nego je to onaj maslac ili špek kojeg na taj kruh stavljate.

U poznate izvore visokokaloričnih masnoća spadaju maslac, šlag, vrhnje, punomasni sir, pržena hrana, svinjska mast, majoneza. Neke vrste hrane “lukavo su uspjele izbjeći” reputaciju namirnica s puno masnoća, a koju ustvari zaslužuju. To su, na primjer: čokolada, kokos, slanina, pačje meso, šunka, kobasice, neobrano mlijeko, orasi, lješnjaci, sjemenke. Međutim, da se razumijemo, ako niste istinski motivirani da promijenite svoje navike jedenja, pijenja i tjelovježbe (bolje rečeno, odsustvo bilo kakve tjelovježbe), koje su dovele do nakupljanja nepoželjnih prekomjernih kilograma tjelesne težine, nema te dijete ili te šeme treninga u nekoj sportsko-rekreativnoj aktivnosti koje mogu dovesti do poželjnog rezultata.

Sve dok ne budete voljno i spremno preuzeli odgovornost za promjenu svog stila života, nećete moći držati pod kontrolom, svoju tjelesnu težinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.