Luk – sveprisutna i omiljena riznica zdravlja

1845

Luk je nezamjenjiva namirnica našeg podneblja, ali i drugih dijelova svijeta i različitih kuhinja. Volimo ga na sve načine. Većina jela bez njega bi okusom bila “prazna”. Bez obzira na to što prilikom rezanja mnoge tjera na plač i ostavlja jak miris nakon konzumiranja. Osim u gastronomiji, omiljen je i u prirodnoj medicini, a njegova ljekovitost poznata je svima. Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice svijeta.

Nezamjenjiv i popularan

Luk (lat. Allium cepa) jedna je od najstarijih povrtlarskih kultura, poznata po specifičnom ljutom okusu i jakom mirisu. Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći običan ili crveni luk. Sve vrste luka su ljekovite, tako da ne možete pogriješiti niti s jednom sortom. Smatra se kako potječe iz Azije. Bio je jedna od rijetkih namirnica koja se nije kvarila tijekom zime, zbog čega je odmah osvojio značajno mjesto u prehrani.

Kako se širio drugim kontinentima, postao je nezamjenjiv i u drugim kulturama te iznimno popularan u medicinskim krugovima gdje se koristio za liječenje niza bolesti. Egipćani su ga čak i štovali i smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju – vječnost. Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali kako čisti krv od toksina, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga ljekovita djelovanja.

Ljekovita svojstva luka

Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama.

Sastoji se od 89% vode, 9% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, te minimalne količine proteina i masti. Najznačajnija vlakna u luku su fruktani, koji potpomažu zdravu floru u crijevima.

Luk je dobar izvor:
~ dijetalnih vlakana
~ vitamina C – važnog za imunitet i lijepu kožu
~ vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca
~ folne kiseline – esencijalne za stvaranje stanica
~ kalija – blagotvornog za tlak i zdravlje srca
~ mangana – za zdravlje tkiva i kostiju

Većina ljekovitih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim spojevima. Mnogi ljekoviti spojevi djeluju u sinergiji te pomažu uravnotežiti zdravlje organizma.

Evo što luk čini za naše zdravlje:
~ sprječava upalne procese
~ štiti zdravlje srca i krvnih žila
~ smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
~ poboljšava probavu
~ smanjuje širenje virusa
~ čisti krv od toksina
~ čuva od dijabetesa
~ poboljšava raspoloženje
~ djeluje antibakterijski i antigljivično
~ poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane
~ štiti od raka

5 najvažnijih dobrobiti luka

1. Čuva zdravlje krvnih žila
Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje spojevima koji djeluju antikoagulativno. Koronarnim bolesnicima preporučuje se svakodnevno konzumiranje luka jer njegovi sastojci sprečavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka.

Također, konzumiranje luka uz masnu hranu pomaže blokiranju štetnih učinaka masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka. Sirovi luk predstavlja najbolji lijek za podizanje dobrog HDL kolesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima. Dovoljno je pojesti pola sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne djeluje na kolesterol. U istraživanjima se HDL kolesterol u prosjeku povisio za 30%, a terapija je bila uspješna kod 70% ispitanika.

Sumporni spojevi iz luka također pomažu smanjivanju visokih triglicerida i opuštanju krvnih žila. Luk smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i infarkta.

2. Regulira šećer i štiti od dijabetesa
Medicina od davnina priznaje djelovanje luka u regulaciji šećera, čak i u manjim količinama kada se upotrebljava kao dodatak jelima. Studije su potvrdile da se česta konzumacija luka može povezati s nižim razinama glukoze u krvi, neovisno o tome je li luk kuhan ili sirov. Aktivno djelovanje pripisuje se spojevima alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimuliraju izlučivanje inzulina.

Luk sadrži mangan i krom – dva elementa neophodna za pravilno lučenje i djelovanje inzulina.

3. Značajna je pomoć kod raka
Više od 30 antikancerogenih spojeva otkriveno je u luku, poput sulfida, kvercetina i aojena. Smatra se da smanjuju rast tumora i štite od slobodnih radikala. Posebno ga se preporučuje kod raka jednjaka, želuca, crijeva i prostate jer se u studijama pokazalo da česta konzumacija luka povezana sa smanjenom stopom ovih tipova raka.

4. Osigurava miran san i dobro raspoloženje
Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu koji može spriječiti opskrbu mozga nutrijentima. Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina, koji osim dobrog raspoloženja, reguliraju san i apetit.

5. Jača kosti, kosu i nokte
Osteoporoza je česta kod žena u postmenopauzi, a zdrava dijeta to može spriječiti. Opsežna studija na ženama iznad 50-te godine ustanovila je da je redovita upotreba luka povezana s većom gustoćom kostiju. Također, istraživanja su pokazala kako je kod žena nakon menopauze, koje su svakodnevno jele luk, smanjen rizik od loma kuka.

Visoka koncentracija sumpora može donijeti korist i vezivnom tkivu, jer je sumpor neophodan za formiranje ovog tkiva. Redovita primjena soka od luka na vlasištu ubrzat će rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju ojačat će slabe i lomljive nokte. Ekstrakt luka iznimno je učinkovit u smanjivanju ožiljaka, tako da se i nakon operacija za smanjivanje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.

RECEPT

Domaći sirup protiv kašlja
Sastojci:

~ 1 šalica nasjeckanog svježeg crvenog luka
~ malo svježe ili sušene kadulje ili timijana (po želji)
~ iscijeđeni sok ½ limuna (po želji)
~ 1 čajna žlica naribanog korijena đumbira (po želji)
~ dovoljno meda da prekrije sve sastojke

Priprema:

Stavite luk i ostale sastojke u staklenku i prelijte medom. Promiješajte tako da med potpuno prekrije sve sastojke te da nema mjehurića zraka i poklopite staklenku. Ostavite da odleži preko noći. Med će upiti sve sokove luka i preuzeti aromu drugih sastojaka.

Od sljedećeg jutra počnite s konzumacijom i uzimajte po jednu čajnu žlicu dnevno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.