Indijanska banana ili Paw-Paw

10444

Asimina je listopadno drvo sjevernog umjerenog pojasa. Iz porodice je jabuka Annonaceae,a porijeklo je Sjeverna Amerika , srodnik Graviole Annone Muricate.

pawpaw

Paw-paw je zanimljiva kao jedinstvena i neobična voćka piramidalnog oblika ravnog debla s bujnim tamno-zelenim visećim listovima,koji na jesen postaju zlatno-smeđe boje. Jednogodišnje biljke je potrebno dobro zalijevati i držati djelomično u hladu. Nakon toga rast ubrzava i drveće u pravilu treba više sunca i za pet do sedam godina naraste 2-3 metara u visinu.

KOD NAS SE POKAZALO SAVRŠENO ZA UZGOJ JER JE OTPORNA NA DVA VELIKA PROBLEMA MRAZ I TUĆU. KASNI MRAZ 15.05.2012. NIJE NAPRAVIO APSOLUTNO NIKAKVU ŠTETU ZA RAZLIKU OD OSTALOG VOĆA. A TUĆA KOJA SE DOGODILA 15.08.2012. TAKOĐER NIJE NAPRAVILA NIKAKVU ŠTETU JER SU U TOJ FAZI PLODOVI JAKO TVRDO I JEDNOSTAVNO ODBIJAJU TUĆU. RAZREZANI LISTOVI OD TIĆE SE OSUŠE DOK NA INDIJANSKOJ BANANI JE PRISUTNA POSJEKLINA ALI LIST OSTAJE U PUNOJ FORMI.

Tlo i uzgoj

Paw-paw raste najbolje na plodnom, dobro dreniranom i kiselom(pH 5,5-7,0)tlu.U pravilu treba izbjegavati teška, mokra i lužnata tla. Kod sadnje voćkica preporučeni razmak stabla od stabla je 4 m,a između redova 3 m. Smjer redova sjever-jug. Moguće je nabaviti sadnice 13 godina koje odmah plodonose i 4 godišnje koje sa će prve plodove imati 2015.
Voćka cvjeta u travnju,a cvjetovi su u boji i pojavljuju se pojedinačno te mogu doseći do 5 cm u promjeru. Prirodni oprašivači su razni kukci i muhe,a može se oprašivati i ručno četkicama. Plodovi dozrijevaju od kolovoza do listopada i težine su od 50-500g ,te veličine 7-15 cm.

Gnojidba i štetnici

U svom izvornom staništu štetočina je moljac Talponia plummeriana zbog koje usahne cvijet,ličinka leptira Eurytides Boleyn Zebra-gusjenica lastinog repa hrani se lišćem, te površina ploda može biti pokrivena crnim mrljama čiji uzrok je gljivična zaraza.

Visoka razina prirodnih spojeva u stablu čine ga vrlo otpornim na kukce i druge štetočine kojih u našim krajevima i nema.
Gnojidba se može vršiti u proljeće a za zdravi snažan rast primijeniti cca 1-2 litra humusa Kaline doo /POKAZAO VRHUNSKE REZULTATE / ili komponziran BIO gnoj od ITALPOLLINE isto ponoviti u jesen. Nije nužno redovito zalijevanje tijekom sušnih razdoblja, u vodu dodati Italpollinina hranjiva gnojiva. Ubrzavanje plodonošenje za 1-2 godine

Ljekovitost biljke

Pawpaw je izvrstan izvor hrane .Plod je najbolje jesti svjež kad je potpuno zreo,a tada je tropskog ,slatkog, sočnog okusa, te voćnog i cvjetnog mirisa. Kožica ploda je tvrda,zelena,a pri dozrijevanju postaje žuta i crvena. Kada plod prerežemo u unutrašnjosti se nalazi meso bijelo-žute boje meko i slatko, sadrži puno vitamina ,minerala,aminokiselina ,posebno kalcija i željeza,te veliku energetsku vrijednost. Unutar ploda nalaze se dva reda smeđih sjemenki koje su duge i do 3 cm. Sjemenke sadrže alkaloid koji je emetik ,ako se sjemenke žvaču utječu na probavu sisavaca ali ako se progutaju cijele samo prođu kroz probavni trakt. Listovi i grančice sadrže aktivnu tvar pod imenom annonaceous acetogenins-asimicin koji je antikancerogena tvar i koristi se za proizvodnju lijekova protiv raka – 10.000 jači od kemoterapije /PAW PAW KAPSULE-kao i od njenog srodnika Graviole kapsule ili prah/.

Kulinarstvo i čuvanje

Kada su potpuno zreli plodovi mogu stajati na sobnoj temperaturi oko dva/tri dana,dok u hladnjaku mogu stajati tjedan dana. Ako plodovi nisu sasvim zreli mogu stajati u hladnjaku oko dva tjedna i tada zreli na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Primarna namjena plodova je konzumacija u svježem obliku. Može se koristiti kao dodatak u raznim slatkim desertima i receptima s malo topline tj. kuhanja ili pečenja(voćni napici,sladoled,voćna salata).

ZBOG SVOJIH ANTIKARCINOGENIH SVOJSTAVA SIGURNO ĆE BITI JAKO TRAŽENA KAO SUHO VOĆE ILI HLADNO PREŠANI SOK.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja gdje se Indijanska banana sadi masovno i to sadnicama 13 godina koja odmah plodonosne, a potencijal je takav da bi se ovo egzotično voće moglo izvoziti i u USA gdje je abnormalan interes za iste zbog njihovih ljekovitih svojstava.

Sve informacije oko uzgoja ove zanimljive biljke potražite ovdje.

nutritivna uporaba

1 komentar

  1. Moguće je nabaviti sadnice 13 godina koje odmah plodonose i 4 godišnje koje sa će prve plodove imati 2015.
    Ali nemam ja vremeplov, kako ću u berbu?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.