Indijska banana

357

Indijska banana (Asimina ili Paw paw) je listopadno drvo sjevernoga umjerenog pojasa, podrijetlom iz Sjeverne Amerike.

Indijska banana je zanimljiva kao jedinstvena i neobična voćka piramidalnog oblika ravnog debla s bujnim tamnozelenim visećim listovima,koji najesen poprimaju zlatnosmeđu boju. Jednogodišnje biljke je potrebno dobro zalijevati i držati djelomično u hladu, što ubrzava rast. Nakon toga rast se ubrzava i drveće u pravilu treba više sunca, te za pet do sedam godina naraste 2-3 metara u visinu.

Indijska banana raste najbolje na plodnom, dobro dreniranom i blago kiselom (pH 5,5-7,0 ) tlu. U pravilu treba izbjegavati teška, mokra i lužnata tla. Kod sadnje voćkica preporučeni razmak stabla od stabla je 3 m, a između redova 2 m. Smjer redova sjever-jug . Dvije godine stara stabla koja su 1 m visoka mogu imati čak 40 pupoljka cvijeta.

Biljka cvijeta u travnju, a cvjetovi su u boji i pojavljuju se pojedinačno, te mogu doseći do 5 cm u promjeru. Prirodni oprašivači su razni kukci i muhe, a može se oprašivati i ručno četkicama. Plodovi dozrijevaju od rujna do listopada i težine su od 50-500 grama ,te veličine 7-15 cm.

Indijska banana je izvrstan izvor hrane. Plod je najbolje jesti svjež kad je potpuno zreo, a tad je tropskoga slatkog sočnog okusa, te voćnog i cvjetnog mirisa. Okus ploda je kremasta mješavina banane, manga, avokada i ananasa. Plod ima potencijal za prodaju u svježem obliku, kao ekstrakt za dječju hranu, u mliječnim proizvodima poput jogurta i aroma za sladoled, te dodatak prehrani.

Kožica ploda je tvrda, zelena, a pri dozrijevanju postaje žuta i crvena. Kada plod prerežemo u unutrašnjosti se nalazi meso bijeložute boje meko i slatko, sadrži enzime, biofl avonide, bogat je mineralima poput, kalija, magnezija kao i vitamina A, C, B do aminokiselina, te kalcija i željeza, te ima veliku energetsku vrijednost. Unutar ploda nalaze se dva reda smeđih sjemenki koje su duge i do 3 cm.

Kad su potpuno zreli plodovi mogu stajati na sobnoj temperaturi oko pet dana, dok u hladnjaku mogu stajati desetak dana. Ako plodovi nisu sasvim zreli mogu stajati u hladnjaku oko tri tjedna i tada zriju na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Primarna namjena plodova je konzumacija u svježem obliku. Može se koristiti kao dodatak u raznim slatkim desertima i receptima s malo topline tj. kuhanja ili pečenja (voćni napitci, sladoled, voćna salata).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.