Indijska banana

2150
Spread the love

Indijska banana (Asimina ili Paw paw) je listopadno drvo sjevernoga umjerenog pojasa, podrijetlom iz Sjeverne Amerike.

Indijska banana je zanimljiva kao jedinstvena i neobična voćka piramidalnog oblika ravnog debla s bujnim tamnozelenim visećim listovima,koji najesen poprimaju zlatnosmeđu boju. Jednogodišnje biljke je potrebno dobro zalijevati i držati djelomično u hladu, što ubrzava rast. Nakon toga rast se ubrzava i drveće u pravilu treba više sunca, te za pet do sedam godina naraste 2-3 metara u visinu.

Indijska banana raste najbolje na plodnom, dobro dreniranom i blago kiselom (pH 5,5-7,0 ) tlu. U pravilu treba izbjegavati teška, mokra i lužnata tla. Kod sadnje voćkica preporučeni razmak stabla od stabla je 3 m, a između redova 2 m. Smjer redova sjever-jug . Dvije godine stara stabla koja su 1 m visoka mogu imati čak 40 pupoljka cvijeta.

Biljka cvijeta u travnju, a cvjetovi su u boji i pojavljuju se pojedinačno, te mogu doseći do 5 cm u promjeru. Prirodni oprašivači su razni kukci i muhe, a može se oprašivati i ručno četkicama. Plodovi dozrijevaju od rujna do listopada i težine su od 50-500 grama ,te veličine 7-15 cm.

Indijska banana je izvrstan izvor hrane. Plod je najbolje jesti svjež kad je potpuno zreo, a tad je tropskoga slatkog sočnog okusa, te voćnog i cvjetnog mirisa. Okus ploda je kremasta mješavina banane, manga, avokada i ananasa. Plod ima potencijal za prodaju u svježem obliku, kao ekstrakt za dječju hranu, u mliječnim proizvodima poput jogurta i aroma za sladoled, te dodatak prehrani.

Kožica ploda je tvrda, zelena, a pri dozrijevanju postaje žuta i crvena. Kada plod prerežemo u unutrašnjosti se nalazi meso bijeložute boje meko i slatko, sadrži enzime, biofl avonide, bogat je mineralima poput, kalija, magnezija kao i vitamina A, C, B do aminokiselina, te kalcija i željeza, te ima veliku energetsku vrijednost. Unutar ploda nalaze se dva reda smeđih sjemenki koje su duge i do 3 cm.

Kad su potpuno zreli plodovi mogu stajati na sobnoj temperaturi oko pet dana, dok u hladnjaku mogu stajati desetak dana. Ako plodovi nisu sasvim zreli mogu stajati u hladnjaku oko tri tjedna i tada zriju na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Primarna namjena plodova je konzumacija u svježem obliku. Može se koristiti kao dodatak u raznim slatkim desertima i receptima s malo topline tj. kuhanja ili pečenja (voćni napitci, sladoled, voćna salata).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.