Kumkvat dozrijeva tijekom zime

2179
Spread the love

Stablo je zimzeleno, sporog rasta, ovisno o vrsti može narasti od 2,5 do 4,5 m visoko. Razdoblje mirovanja iznimno je dugo pa cvjeta u lipnju ili srpnju. Stablo podnosi i temperature oko -1 °C, pa i niže, upravo zahvaljujući dugom razdoblju mirovanja.

Lišće strada na -8 °C, a plodovi na -5 °C. Podnosi niže temperature od vrsta roda Citrus. Listovi su na licu zeleni i sjajni, a na naličju blijedozelene boje. Cvjetovi su bijeli, mirisni, sastavljeni od pet mesnatih latica te dvospolni.

Plodovi su okrugli ili ovalni, sitni, dužine 2 – 5 cm, s 3 – 6 pregrada u plodu. Iako kumkvat podnosi niske temperature, ipak u toplijoj klimi daje veće, slađe i sočnije plodove. Sazrijeva u kasnu jesen pa do sredine zime. Boja ploda ovisi o vrsti, od žutonarančaste do narančaste. Kora plodova je sjajna, mekana, najukusnija je i najaromatičniji dio ploda, dok je meso sa sjemenkama kiselkasto i blago gorkasto. Jedu se uglavnom svježi, s
korom, ali se i prerađuju u marmelade, sirupe, likere ili se ušećeri.

Kako podnosi niske temperature, uzgaja se na otvorenom u području s manje oštrom klimom. Riječ o razmjerno malom dekorativnom stablu, pa se uspješno može uzgajati u loncima u području s oštrom zimom, u plasteniku ili na verandi. Ne podnosi naglu promjenu temperature. Ako se uzgaja u loncima u uvjetima oštrije klime, iznosi se za ljetnog razdoblja. Često ga možemo pronaći, na području Hercegovine, u loncima na terasama i balkonima obiteljskih kuća. Treba ga prihranjivati tijekom vegetacije gnojivom za agrume, svakih 15 dana.

Poznato je više sorti od kojih se najčešće uzgajaju dvije, Nagami koja ima plodove ovalnog oblika i Meiwa čiji su plodovi okruglog do blago ovalnog oblika. Obje sorte mogu se pronaći u voćnim rasadnicima. Osim što se razlikuju po oblicima ploda, Meiwa ima sitnije i svjetlije listove i slađe plodove. Naraste 2 – 3,5 m u visinu. Sorta Nagami može narasti 3 – 4,5 m, a plodovi su blago gorki, dok je pulpa kisela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.