Kumkvat dozrijeva tijekom zime

1626

Stablo je zimzeleno, sporog rasta, ovisno o vrsti može narasti od 2,5 do 4,5 m visoko. Razdoblje mirovanja iznimno je dugo pa cvjeta u lipnju ili srpnju. Stablo podnosi i temperature oko -1 °C, pa i niže, upravo zahvaljujući dugom razdoblju mirovanja.

Lišće strada na -8 °C, a plodovi na -5 °C. Podnosi niže temperature od vrsta roda Citrus. Listovi su na licu zeleni i sjajni, a na naličju blijedozelene boje. Cvjetovi su bijeli, mirisni, sastavljeni od pet mesnatih latica te dvospolni.

Plodovi su okrugli ili ovalni, sitni, dužine 2 – 5 cm, s 3 – 6 pregrada u plodu. Iako kumkvat podnosi niske temperature, ipak u toplijoj klimi daje veće, slađe i sočnije plodove. Sazrijeva u kasnu jesen pa do sredine zime. Boja ploda ovisi o vrsti, od žutonarančaste do narančaste. Kora plodova je sjajna, mekana, najukusnija je i najaromatičniji dio ploda, dok je meso sa sjemenkama kiselkasto i blago gorkasto. Jedu se uglavnom svježi, s
korom, ali se i prerađuju u marmelade, sirupe, likere ili se ušećeri.

Kako podnosi niske temperature, uzgaja se na otvorenom u području s manje oštrom klimom. Riječ o razmjerno malom dekorativnom stablu, pa se uspješno može uzgajati u loncima u području s oštrom zimom, u plasteniku ili na verandi. Ne podnosi naglu promjenu temperature. Ako se uzgaja u loncima u uvjetima oštrije klime, iznosi se za ljetnog razdoblja. Često ga možemo pronaći, na području Hercegovine, u loncima na terasama i balkonima obiteljskih kuća. Treba ga prihranjivati tijekom vegetacije gnojivom za agrume, svakih 15 dana.

Poznato je više sorti od kojih se najčešće uzgajaju dvije, Nagami koja ima plodove ovalnog oblika i Meiwa čiji su plodovi okruglog do blago ovalnog oblika. Obje sorte mogu se pronaći u voćnim rasadnicima. Osim što se razlikuju po oblicima ploda, Meiwa ima sitnije i svjetlije listove i slađe plodove. Naraste 2 – 3,5 m u visinu. Sorta Nagami može narasti 3 – 4,5 m, a plodovi su blago gorki, dok je pulpa kisela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.