Suzbijanje krumpirove zlatice u ekološkom uzgoju krumpira

5644

Praćenje pojave i brojnosti krumpirove zlatice provodi se kontroliranjem polja. To bi trebala biti obvezatna mjera a provodi se od polovice svibnja na dalje.

krumpirova-zlatica

Pregledava se po 5 biljaka krumpira uzastopce. Zaštita krumpira od krumpirove zlatice u ekološkom uzgoju provodi se preventivnim i direktnim mjerama.

Preventivne mjere zaštite su njegovanje prirodnih neprijatelja štetnika (trčci), primjena sredstava za jačanje biljaka, pravilna priprema komposta, higijena humusa i malčiranje sa paprati, te ručno sabiranje kornjaša i jajnih legala od početka njihove pojave u intervalima od 2 do 3 dana.

Direktne mjere zaštite su suzbijanje ličinki krumpirove zlatice provodi se biološkim insekticidima (Novodor, NeemAzal® TS) ili primjenom soda bikarbone.

Novodor je pripravak na osnovi spora i toksina bakterije Bacilus thuringiensis ssp. thuringiensis. Tretiranje se provodi do 2 puta, prema uputama. Pripravak ne djeluje na jaja ni na odrasle jedinke krumpirove zlatice, te je od osobite važnosti pratiti razvoj krumpirove zlatice. Prati se pojava ličinki krumpirove zlatice tj. njihov izlazak iz jaja jer se tada primjenom Novodora postiže učinkovito djelovanje na iste.

NeemAzal® TS je sistemični insekticid koji sadrži djelotvorne tvari iz koštica tropskog neem drva. Blokirajući pravilan rad hormona štetnika pripravak djelotvorno regulira brojnost krumpirove zlatice (ličinki i odraslih).

Soda bikarbona primjenjena kao 2% otopina djelotvorno suzbija mlađe uzraste ličinki krumpirove zlatice. Ona djeluje na probavni sustav mladih ličinki krumpirove zlatice uslijed čega se iste prestanu hraniti. Sa prskanjem treba otpočeti čim se na krumpiru zamijete jaja krumpirove zlatice jer pripravak ne djeluje na ličinke starijih uzrasta krumpirove zlatice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.