Ekološka zaštita od štetnika

460

Drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima bilo poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od 2000 godina kao ljekovita biljka.

Suvremena istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta pa je tako Neem sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima. Neem sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Na primjer jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao se uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid. Upravo je azadiraktin djelatna tvar mnogih bioloških insekticida koji djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih kukaca. Ulazeći u tijelo kukaca, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da kukci više ne žele jesti, letjeti, pariti se niti polagati jaja.

Populacija nametnika polako nestaje. Njihov životni ciklus je prekinut. Nakon tretiran pripravci na osnovi azadirectina prodiru u list, te se unutar lista djelomično sistematski transportira. Sisajući i grizući kukci iz lista uzimaju djelatnu tvar, što časovito dovodi do prestanka hranidbe. Kukci ne prouzročuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja pripravcima na osnovi ove djelatne tvari ne ocjenjuje se brojem uginulih kukaca već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije kukaca još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

Pripravke na osnovi azadirectina je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je potrebno obaviti po mogućnosti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika u prvim razvojnim stadijima, eventualno ponavljajući postupak nakon 7-10 dana. U slučaju kiše unutar 8 sati od tretiranja, preporučuje se ponoviti postupak. Osim azadirectina danas se dosta koriste i mikrobiološki pripravci na osnovi bakterije Bacillus thuringiensis soj kurstaki i to protiv gusjenica lepidoptera.

Hraneći se tretiranim biljnim dijelovima, gusjenice u svoj probavni sustav unose kristalne proteine iz proizvoda koji se ondje aktiviraju pod utjecajem alkalnog medija probavnog sustava kukca i proteolitičkih enzima slicnihtripsinu, kristali se raspadaju na sitnije aktivne čestice, vežu se na stanične membrane, remete osmotsku ravnotežu i prouzročuju paralizu probavila i proboj njegovih stijenki. Taj se proces odvija veoma brzo, i gusjenice se prestaju hraniti već nakon pola sata do jedan sat nakon prskanja. Do ugibanja dolazi za tjedan dana, a potpun učinak očituje se dva do tri tjedna nakon prskanja. Pripravci na osnovi bakterija B.T. k imaju najbolje djelovanje ako se koriste na mlade razvojne stadije gusjenica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.