Njega fuksija

4738

Pomislite li da je njega i briga oko ove biljke teška-griješite. Naime, ono što trebate znati jest da većina sorti fuksija voli polusjenu tako da bi idealan položaj bio uz istočni ili zapadni zid kuće.

fuksija

Biljke se sade isključivo u svježu zemlju namijenjenu za balkonske lončanice. Nakon što smo obavili sadnju, potrebno je redovito vršiti zalijevanje a sve kako bismo postigli optimalnu vlažnost tla. Također ne smijete izostaviti redovito prihranjivanje tekućim gnojivima a što se čini jedan do dva puta tjedno.

Zasjenjena mjesta ispod krošnje drveća i mjesta na kojima mogu uživati u blagom podnevnom suncu također su prikladna za sadnju fuksija. Naime, jako podnevno sunce izazvalo bi opekline na listovima i cvjetovima zbog čega takve položaje treba izbjegavati. Kako fuksije teško podnose vruće ljetne dane dobro ih je rano ujutro ili kasno navečer poprskati vodom. Pored toga trebamo i posude štititi od pregrijavanja na način da ih polijevamo vodom ili da vodimo računa da budu smještene u hladu.

Osobito pažljivi trebate biti zapazite li da su se listovi „sparili“ na vrućini! Iza toga se često ne krije nedostatak vode, nego je riječ o prirodnoj zaštiti listova. Zalijete li tada biljku, unatoč tomu što je zemlja vlažna lako može doći će do oštećenja korijena.

Dakle, pažljivo zalijevanje važan je preduvjet za uspješan rast i razvoj biljke. Ona ne podnosi suhu zemlju kao ni pretjerano nakupljanje vode u posudi. Osim toga, toplu biljku i korijenje ni u kojem slučaju nije dobro zalijevati hladnom vodom. A kako bi fuksija raskošno cvjetala, potrebno je neprekidno uklanjati ocvale cvjetove. Nadalje, redovitim pregledom biljaka na vrijeme možemo otkriti nametnike, poput lisnih ušiju i bijelih mušica. U tom slučaju trebamo upotrijebiti neki od insekticida predviđenih za njihovo suzbijanje. Dolaskom jeseni biljke gube lišće, pa je prije prvog mraza fuksije potrebno podrezati i smjestiti u svijetlu ili tamnu prostoriju s temperaturom od 2 do 8 stupnjeva C, gdje će i prezimiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.