Hortenzija, ljepotica u vrtovima

6544

Iako je njezino prirodno stanište Himalaja, istočna Azija, te vlažna i šumska područja Sjeverne i Južne Amerike, s obzirom na to da nije posebno zahtjevna za uzgoj savršeno se uklopila i u našu klimu.

hortenzija

Hortenzija naraste do visine od 70-150 cm. Odlikuje se prekrasnim velikim cvjetovima, te granama s velikim nazubljenim listovima. Cvjetne glavice mogu biti raznih oblika: okrugle, kupolaste ili pločaste, dok cvjetovi mogu biti bijeli, rozi, crveni, plavi i ljubičasti. Cvjetnu glavicu čine dvije vrste cvjetova: neugledni fertilni cvjetovi koji su skriveni u sredini i veći sterilni četverolatični cvjetovi koji ih okružuju.

Boja cvijeta varira ovisno o pH reakciji tla. Što je tlo kiselije (pH 4), cvjetovi su plavi, a u manje kiselom do neutralnom tlu (pH 7) su rozi ili čak crveni. Ukoliko želite da vam hortenzija cvjeta plavo, redovito je zalijevajte otopinom aluminijeva sulfata, svakih 7-14 dana. Postoje i specijalna gnojiva, koja sadrže navedeni spoj, čime je olakšan postupak „zaplavljivanja“. Promjena boje moguća je samo u kiselim tlima jer će samo iz njih biljka moći preuzeti aluminij. A kako bi se olakšalo usvajanje aluminija hortenzije, zalijevajte vodom u kojojje otopljen amonijak (3-5 grama amonijaka stavite u litru vode).

Hortenzije sadimo u polusjenu, u teža i vlažnija tla. Imaju veliku potrebu za vodom, pa ih je potrebno redovito zalijevati, a posebice ljeti. Listovi zbog nedostatka vlage znaju klonuti, pa je potrebno brzo reagirati – tuširanje ili je stavite u posudu s vodom. Kako bi se korjenova bala potpuno natopila, pustite da se ocijedi i dalje pazite na zalijevanje. U proljeće kada listovi ozelene, odrežu se cvjetne stapke do prvih listova. Istodobno se odrežu tanki i stari izboji u razini tla, čime će se „otvoriti“ grm i poboljšati izgled.

Hortenzija se treba obrezivati i nakon cvatnje i to treba obrezati ocvale cvjetove i suvišne grane koje nam smetaju. Od proljeća pa do jeseni prihranjujte je jednom tjedno posebnim gnojivom za hortenzije. Hortenzija se razmnožava reznicama u proljeće. Reznice se uzimaju s grana koje ne cvatu.

Različite boje cvijeta Zašto je moja hortenzija uvijek ljubičasta, pitaju se mnogi. Ista biljka na vapnenom tlu imat će ružičaste cvjetove, a na kiselom plave, u različitim nijansama. Što je pH tla niža, plava boja je intenzivnija. Ne treba zaboraviti, bijele hortenzije ostaju uvijek bijele bez obzira na tlo.

Pod utjecajem sunčevih zraka cvjetovi postaju crvenkasti. Kako bi hortenzija cvjetala plavo, redovito je zalijevajte otopinom aluminijeva sulfata, svakih 7-14 dana. Postoje specijalna gnojiva, koja sadrže navedeni spoj, čime je olakšan postupak «zaplavljivanja ». Promjena boje moguća je samo u kiselim tlima jer će samo iz njih biljka moći preuzeti aluminij. Kako bi se olakšalo usvajanje aluminija hortenzije zalijevajte vodom u kojoj je otopljen amonijak (3-5 grama amonijaka stavite u litru vode). Ako želite plavu hortenziju vratiti u ružičasto, pružite joj tlo neutralne pH reakcije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.