Nove vrste ruža

3677

Godinama se mislilo da je ruže nemoguće uzgajati bez kemije, pogotovu u drugoj polovici prošlog stoljeća, kada se smatralo da im treba redovito prskanje insekticidima i fungicidima.

ruze

No, na prijelazu u 21. stoljeće uzgojena je ruža koja cvjeta od proljeća do kasne jeseni, bez obzira na klimatske uvjete, a ne zahtijeva više brige od bilo kojeg drugog cvatućega grma. Uzgajivač Bill Radler kombinirao je različite vrste ruža s ružom nazvanu Knock Out (što znači koja obara s nogu), onu koja je otporna na bolesti, a poput modernih ruža obilato cvjeta i to u nekoliko navrata.

Vrtne ruže

Svoj prvobitni uspjeh Radler je nastavio i s drugim vrstama ruža. Kako su ruže Knock Out revolucionizirale pogled vrtlara na ruže općenito, jer grmovi su odjednom postali prepuni cvijeta, i drugi uzgajivači su počeli eksperimentirati s novom generacijom ruža po Radlerovoj metodi.

Rezultat je nova generacija nezahtjevnih, dugocvjetajućih ruža. Neki ih jednostavno nazivaju vrtnim ružama, jer ih se ne uzgaja zbog rezanog cvijeta za izložbu, već za gustu sadnju, za ograde i vrtove ljetnikovaca te za parkove.

Nova generacija ruža, nastala nakon križanja s Knock Out vrstom, promijenila je kriterije po kojima su vrtlari i uzgajivači birali koje će nove ruže posaditi. Do tada se ružu biralo uglavnom zbog izgleda cvijeta, što je bilo presudno kod ruža čajevki.

Današnje ruže rastu u različitim oblicima i grmovi su različite veličine, od pokrivačica tla do penjačica ili grmova koji trebaju veliku površinu, pa je stoga prije sadnje potrebno razmisliti kakav grm želimo, a izgled cvijeta je manje važan. Počnite s određivanjem uloge koju će ružin grm imati u vašem vrtu. Ako će biti pokrivačica tla, trebat će vam mnogo sadnica niskog rasta, za visoku ogradu trebat će vam sorta uspravnog rasta, a ako želite da se ruža penje i obavija oko ulaznih vrata u vrt, kupit ćete penjačicu.

Izuzetne grupe

Kako biste se lakše odlučili, proizvođači sadnica će vam ponuditi ruže već razvrstane po sličnostima i razlikama, a ovdje navodimo neke izuzetne grupe ruža koje u sebi spajaju karakteristike starinskih sorti i modernih, a mogu se uzgajati na organski način i učestalo cvjetaju od proljeća do prvih mrazeva.

Old Blush

Ova kineska ruža potječe iz 18. stoljeća i predstavlja sve najbolje osobine ruža: dugo živi, učestalo cvjeta i laka je za uzgoj.

Souvenir de la Malmaison

Velikih je, punih cvjetova, jarko ružičaste boje, lijepog mirisa. Ova ruža predstavlja romantiku.

Marchesa Boccella

Mirisna, ružičastih cvjetova poput glavice kupusa raste u vidu uspravnoga grma.

Belinda”s Dream

Još jedna ružičasta ruža punog cvijeta, superstar po mirisu, ne zahtijeva puno njege, a lijepa je i kao rezano cvijeće.

Perle d”Or

Ima velike cvjetove koji mirišu po voću, svijetlonarančastocrvene boje i izgledaju kao da su od krep-papira. Raste u obliku kompaktnog grma.

Caldwell Pink

Ruža nepoznatog podrijetla, obilno cvjeta ljubičastoružičastim cvjetovima čak i u vrijeme najveće ljetne žege. Dodatna kvaliteta joj je što raste u slapovima crvene, narančaste i žućkaste boje.

Penelope Soft

Cvjetovi boje breskve rastu u grupama i poznati su po svom predivnom mirisu. Žbun je prilično velik.

New Dawn

Ova ruža penjačica ima mirisne, svijetloružičaste cvjetove i robustnog je rasta. Listovi su joj tamnozeleni, sjajni i otporni na crnu pjegavost.

Crepuscule

Buketi narančastih cvjetova padaju pod vlastitom težinom, pridonoseći romantičnom izgledu vrta. Ovo je penjačica koja odlično raste.

Stephen F Austin

Ovaj prilično veliki grm ima sjajne listove i delikatne cvjetove svijetložute boje kada se otvaraju, a kada se rascvjetaju krembijele boje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.