Eševerija

4771

Danas više i ne možemo zamisliti dio prostorije u kojoj boravimo bez zelenila, kao obveznog elementa uređenja unutarnjeg prostora. Stoga je upravo eševerija biljka koju lako možete uzgojiti u vlastitom domu.

esevirija

Naime, ove sobne biljke, raskošne sukulente, imaju ulogu živih skulptura, vrlo zahvalnih i uvijek privlačnih. Uzgajajući sukulente istodobno možete biti vrtlari, botaničari, arhitekti i na taj način aktivno sudjelovati u oplemenjivanju prostora u kojem svakodnevno boravite. Pored toga, dotična biljka istodobno je prikladna za početnike i ambiciozne ljubitelje koji vole kreirati vlastite, malo zahtjevne mini vrtove.

Postoji više od stotinu vrsta ovih lijepih biljaka od kojih gotovo sve potječu iz Meksika i koje pripadaju porodici Crassulaceae. Pored svoje velike raznolikosti eševerije rastu u većini slučajeva kao rozetasti grm ili polugrm. Neke od njih uzgajaju se samo zbog dekorativnih lisnatih rozeta koje čini debelo mesnato lišće, dok druge imaju čak i lijepe cvjetove. Eševerija općenito razvija simetrične plavozelenkaste rozete koje prijanjaju uz tlo. Zvonoliki maleni cvjetovi uzdižu se na stapkama dugim 10-15 cm, a koji izbijaju iz rozete potkraj prosinca pa sve do ožujka. Boja im varira od bijele, žute, narančaste do crvene. Listići s peteljki pri najmanjem dodiru opadaju te ukoliko padnu na tlo odmah se zakorijene. Iz njih se, dakako, razvijaju nove mlade biljke koje već u istoj godini cvatu.

I kako smo već spomenuli eševerije su dosta otporne i veoma lako se uzgajaju. A osigurate li im dostatno svjetla, te ukoliko ih pažljivo i umjereno budete zalijevali dobit ćete prekrasne rozete. Da biste to postigli, tijekom ljeta poželjno je da biljka boravi na otvorenome osunčanom položaju te da redovito dobiva potrebnu vlagu. Poželjne noćne temperature za njezin rast i razvoj iznose od 10 do 13 stupnjeva C dok optimalne dnevne iznose 20 do 22 C. Pravilan ritam i način zalijevanja jedan je od najvažnijih čimbenika kako bismo uspjeli u uzgoju ove lijepe i dekorativne biljke. Stoga je tijekom proljeća i ljeta nužno provoditi umjereno zalijevanje, a sve kako bi se supstrat malo prosušio između dvije opskrbe vodom.

Pored toga, poželjno je od travnja do konca kolovoza biljke prihranjivati svakih dva tjedna tekućim Flortis gnojivom za kaktuse. Međutim, ne preporuča se prihranjivanje netom posađenih biljaka tijekom prve godine uzgoja. Ali, i pored činjenice kako je ovo biljka skromnih zahtjeva, pojedinim se ljubiteljima cvijeća dogodi da listovi naglo otpadnu zbog čega stabljike ostanu gole i samo na vrhovima nose rozete. Do ove pojave obično dolazi kada se eševerija nalazi u pretoploj prostoriji, u uvjetima nedovoljna zalijevanja.

Green Garden

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.