Bugenvilija je skromna penjačica koja traži toplu klimu

2218

Bugenvilija vuče podrijetlo iz Brazila, ali se udomaćila u svim tropskim i suptropskim zemljama. Iako se pretežno uzgaja u srednjoj i južnoj Dalmaciji, može se uspješno uzgajati i na kontinentu.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Vrijednost ove biljke upravo leži u bogatim slapovima cvjetnih listova (brakteja), najčešće ljubičaste boje koje se pojavljuju cijelo ljeto. Izbojci su joj trnoviti, a biljka se penje i na više od 5 m visine. Pored ljubičastih cvjetova, koji su ujedno i najčešći, prisutne su i druge nijanse boja poput bijele, ružičaste, crvene i narančaste koje se međusobno razlikuju po svojoj bujnosti. Za njen uspješan uzgoj preporučuje se pak odabrati duboko i plodno tlo, dobre ocjeditosti.

Pored toga, potrebno je obaviti nešto dublju sadnju, što znači da stabljika treba biti barem 20 cm u tlu, čime je i sama biljka bolje zaštićena od hladnoće. U vremenu dok je penjačica još mlada treba joj posvetiti intenzivniju pažnju, osobito zimi. No kada odraste, dovoljno joj je pružiti puno sunca i vode, uslijed čega će nam bugenvilija sigurno znati uzvratiti svojim osobitim, prekrasnim cvijetovima.

Kako bugenvilija ljeti cvate više puta i pored toga u visinu brzo raste (što može biti dobro ako je vani, ali nije poželjno ako ih uzgajamo kao lončanice), nužno je obaviti rezidbu koja ujedno potiče i samu cvatnju. Stoga, želite li da biljke ostanu manjeg rasta i uvijek cvatu u visini očiju, treba ih redovito i prikraćivati. Prikraćivanje izdanaka u pravilu se obavlja čim se njeni šareni cvjetni listovi osuše.

A rezidba se obavlja tako da novi mladi prirast, koji lako prepoznajemo po zelenoj kori, prikratimo za polovicu. Pošto smo biljku orezali, ona će nam ubrzo potjerati nove bočne mladice na kojim će se za tri do četiri tjedna pojaviti i novi cvjetovi. Uzgajamo li bugenviliju pak kao lončanicu, prikraćivanje izbojaka se obavlja češće, jer samim tim potičemo intenzivniju cvatnju biljke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.