Spolni ciklus kobile

3110

Spolni ciklus koji traje od jedne do druge ovulacije, traje kod kobila 21-22 dana. Ovulacija nastupa 24-36 h prije prestanka vanjskih znakova.

konji

Istraživanja koja su provedena u posljednjih 50 godina dokazala su ranije postavljene teze da je sezonska spolna aktivnost u kobila uvjetovana svjetlosnim režimom, koji preko hormonalne veze epifiza-hipotalamus-hipofiza-gonade utječe na nastanak ili prestanak cikličke spolne aktivnosti.

Tome je osobito pridonio razvoj dijagnostičkih tehnika koje su omogućile vizualno praćenje promjena na jajnicima (ultrazvučna pretraga) i precizno mjerenje koncentracije pojedinih hormona u lokalnoj i općoj cirkulaciji (npr. postavljanje katetera u interkavernozni venozni sinus hipofize i precizne metode mjerenja koncentracije hormona u krvi u pojedinim fazama spolnog ciklusa). Time je ne samo uočeno već i dokazano da se spolni ciklus kobila po svojoj hormonalnoj osnovi bitno razlikuje od ciklusa kod ostalih vrsta domaćih sisavaca. Iako za većinu vrsta domaćih sisavaca postoji obilje literature koje se bavi ovom problematikom, pubertet u ždrijebica je još uvijek predmet rasprava i istraživanja, pa prema tome ne postoji niti odgovarajuća literatura na koju bismo se mogli osloniti.

Ždrijebice ulaze u pubertet u dobi od 12-18 mjeseci, no na to prvenstveno utječe mjesec u kome su rođene. U umjerenim klimatskim područjima, u kojima je sezona tjeranja vezana na godišnje doba, ždrijebice ulaze u svoj prvi estrus u trećoj godini života ,u proljeće i ljeto, kada su ždrijebice stare 25-28 mjeseci. Na spolno dozrijevanje uz klimatske prilike važnu ulogu igra i prehrana pa tako životinje koje su kvalitativno ili kvantitativno lošije hranjene kasnije ulaze u pubertet. Temeljni čimbenici koji utječu na cikličku spolnu aktivnost u kobila mogu se podijeliti na vanjske i unutrašnje tj. na utjecaj okoliša i hormonalnu regulaciju, a njihovo razumijevanje nam je neophodno kako bismo razumjeli i objasnili fiziologiju reprodukcije u kobila.

Specifičnost spolnog ciklusa kod kobila je vrlo dugi estrus koji se kod ostalih vrsta domaćih životinja može mjeriti u satima, dok je kod kobila varijabilan i traje nekoliko dana, što ovisi o mjesecu u godini u kojem se javlja odnosno o sezoni. Spolni ciklus koji traje od jedne do druge ovulacije, traje kod kobila 21-22 dana. Pri tome je važno napomenuti da su na početku uzgojne sezone česti anovulatorni ciklusi u kojima kobila manifestira sve vanjske znakove estrusa ali izostaje ovulacija, kao i “split” estrusi.To se objašnjava time što je na početku uzgojne sezone svjetlosni režim dovoljan poticaj za početak folikulogeneze, rast folikula i sintezu estrogena, ali ne i za potpuni ciklus na jajniku.

Istraživanja koja su proučavala utjecaj stresa na pojavu spolnog ciklusa u kobila, pokazala su da dugotrajni , naporni transporti i slične pojave nemaju nikakvog utjecaja na pojavu estrusa.

Trajanje estrusa u kobila varira ovisno o vremenu pojavljivanja pa iako najčešće traje 5-6 dana, ovisno o mjesecu u godini u kojem se pojavljuje, može trajati i 3-10 dana, što je još uvijek unutar fizioloških granica. Ovulacija nastupa 24-36 h prije prestanka vanjskih znakova. Na početku uzgojne sezone u rano proljeće, te na njenom kraju u ranu jesen, estrusi traju dulje , dok su u proljeće i ljeto kraći. Navedena pojava se objašnjava činjenicom da svjetlosni režim djeluje kao poticajni stimulans na ubrzanje folikulogeneze.

Nadalje, istraživanja su pokazala da je trajanje estrusa donekle i pasminsko svojstvo, pa je tako prosječna duljina trajanja estrusa u punokrvnih arapskih kobila bila 6,2 dana dok je u kobila quarterhorse pasmine bilo znatno kraće i trajalo je u prosjeku 4,9 dana. Estrus i njegovo otkrivanje Kobila u estrusu, za razliku od ženki nekih drugih vrsta domaćih životinja, ne pokazuje karakteristične znakove tjeranja ukoliko nije prisutan pastuh.

Tako npr. vrlo temperamentne punokrvne trkaće kobile nikada ne zaskaču druge kobile u stadu, za razliku od krava koje to redovito čine. Jedino što možemo uočiti su učestalo uriniranje malih količina mokraće i izražen nemir. U prisutnosti pastuha kobila zauzima karakterističan stav za uriniranje, podiže zdjelicu, odmiče rep i “bliska” (otvara i zatvara stidne usne i pokazuje klitoris). Navedene promjene u ponašanju progresivno jačaju do ovulacije što je osobito uočljivo ukoliko je estrus kraći i traje samo 3-4 dana dok je to kod produljenog estrusa nešto manje izraženo. Ukoliko kobila nije u estrusu tada pastuhu neće dozvoliti ne samo koitus nego i zaskakivanje, pa će na svaki njegov pokušaj reagirati agresivno ,udaranjem i odmicanjem. Nadalje, uočeno je da kobile u estrusu redovito preferiraju pojedine pastuhe i rado se zadržavaju u njihovoj blizini, dok se van ciklusa ne zadržavaju pored pastuha i imaju podjednako indiferentan stav prema svim pastusima.

Broj kobila u estrusu koje pokazuju interes za pojedinog pastuha nalazi se u pozitivnoj korelaciji s njegovim glasanjem ili vokalizacijom, koja pak ovisi o razini testosterona u krvi pastuha. S obzirom na činjenicu da je u odsutnosti pastuha teško sa sigurnošću reći koje se kobile tjeraju, pokušalo se simulacijom podražaja od strane pastuha izazvati kobile na pokazivanje tipičnih znakova estrusa. U te svrhe su korištene snimke glasanja pastuha kao i brojna druga pomagala koja su trebala izazvati taktilne, olfaktorne i akustične podražaje koje inače proizvodi pastuh, ali su se nažalost sve navedene metode pokazale kao neuspješne.

Za otkrivanje kobila u estrusu koristi se tzv. “pokušavanje”, čiji uspjeh ovisi o primjenjenoj metodi. Naime, u praksi se pokazalo da ukoliko pastuha samo šetamo pored kobile ili uz to dozvolimo samo kontakt njuškanjem nozdrva ,kobila neće reagirati, već je potrebno dozvoliti pastuhu da pokuša skok uz postavljanje zaštitne ograde kako ga kobila ne bi ozlijedila. Upotreba kastrata u “pokušavanju” dala je promjenjive rezultate , jer su se neki kastrati pokazali kao izvanredna zamjena za pastuhe, dok na druge, kobile uopće nisu reagirale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.