Potrebe konja za vodom

1307

Potrebe konja za vodom približno su zadovoljene ako grlo dobije 2,5-3 kg vode na svaki kg suhog obroka.

konj

Potrebe konja za vodom približno su zadovoljene ako grlo dobije 2,5-3 kg vode na svaki kg suhog obroka. To znači da odrasli konj treba dobiti 25-45 litara vode na dan. Potrebe za vodom iznose 15-20 litara na 100 kg tjelesne mase ili 0,54 litre po kilogramu tjelesne mase.

Utrošak vode zavisi od težine rada, vrste hrane, pasmine i okolne temperature. Životinje se moraju napajati bar 3 puta na dan (onoliko puta koliko se hrane), iako je bolje kada na raspolaganju imaju vodu po volji.

Voda mora biti čista i zdrava – kao i voda koju koriste ljudi. Nikako se ne preporučuje korištenje vode iz otvorenih vodotoka čija je kvaliteta neprovjerena i nepoznata. Ako je voda slana (sadrži sulfate Na, K, Mg, Ca i dr.) može se bez problema koristiti kada je koncentracija soli ispod 0,1%. Kada je udio soli između 0,1 i 0,3% voda se može koristiti, ali u mlađih životinja postoji mogućnost pojave proljeva.

Temperatura vode treba biti od 8 do 15 °C. Ako se koristi hladnija voda konju je potrebno više energije da bi je zagrijao do tjelesne temperature. Posebno su ždrijebne kobile osjetljive na hladnu vodu – kod njih ona može izazvati i pobačaj. Pretoplu vodu konji nerado piju. Poslije rada životinje se trebaju malo odmoriti, pa se tek onda daje voda. Voda se može davati za vrijeme ishrane ili poslije.

Nekada je postojalo vjerovanje da ako se konji napiju poslije ishrane koncentriranom hranom dio ove hrane ostaje nerastaložen u crijevima gdje stvara probleme u probavi. Ipak, dokazano je da do toga ne dolazi, jer se popijena voda vrlo malo miješa sa sadržajem želuca. To znači da trenutak napajanja nije posebno definiran, ali ga je potrebno provesti redovito uz svaki obrok.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.