Držanje konja na pašnjaku s nadstrešnicom

4232

Držanje konja na pašnjacima je najzdraviji način držanja konja.

Pašnjake je potrebno nadosijavati te čistiti od korova. Na pašnjacima konji imaju dovoljno prostora za kretanje, dobru pašu, svjeţ zrak te dovoljno sunca. Boravak konja na pašnjacima ne možemo nadoknaditi niti jednim drugim načinom držanja konja npr. u stajama.

Svakom konju je potrebno oko 0,5 – 1,0 ha ili 1,25 – 2,5 hektara ispaše odgovarajuće kvalitete ako nema dodatnog hranjenja. Ako konji ispašu koriste samo povremeno tada im i manji prostor moţe biti odgovarajući. Na pašnjacima moramo obavljati prikupljanje fecesa, zatim rotiranje ispaše te u slučaju jakih kiša skloniti konje s pašnjaka kako ga nebi zablatili i ono što je vrlo važno a to je sprječavanje zdravstvenih problema i to sve moţemo postići kvalitetnim održavanjem pašnjaka.

Konjima koji borave na pašnjacima moramo osigurati nadstrešnice kako bi se mogli skloniti u vrijeme lošeg vremena, jakog vjetra te ostalih elementarnih nepogoda. Osim toga moramo osigurati prostor u kome će se skladištiti stelja i hrana, oprema te drugi materijali.

Od otrovnog bilja vrlo su zastupljeni bujad, preslica, mrazovac i divokozjak. Visina ograde koje se postavljaju na pašnjacima ovisi o vrstama konja koji se nalaze na tom području. Ograde se postavljaju tako da moraju biti dobro uočljive te minimalne visine od 140 do 150 cm.

Razlikujemo drvene, žičane, električne ograde itd. Najsigurnije su drvene ograde različitog oblika. Bodljikave žice se ne smiju koristit jer moţe doći do toga da se konji ozljede o njih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.