Uvjeti držanja hibridnih purana

866

Uvjeti smještaja i mikroklimatski uvjeti za uzgoj hibridnih purana su vrlo slični onima opisanim kod uzgoja zagorskih purana. Još jednom je potrebno napomenuti da su jednodnevni purići vrlo nespretne i nesnalažljive životinje.

Potrebno im je posvetiti posebnu pažnju glede uzimanja prvih obroka hrane i pronalaženja vode u pojilicama.

Hibridni purani u tovu hrane se po volji, peletiranim krmnim smjesama (6 različitih krmnih smjesa). Uvijek moraju imati na raspolaganju dovoljno svježe vode za piće. Promjene krmnih smjesa tijekom tova moraju biti postupne kako ne bi došlo do prekomjerne promjene ravnoteže hranjivih tvari i elektrolita u crijevima. To najčešće izaziva pojavu proljeva. Mužjaci u dobi od 18 do 22 tjedna dostižu 20 – 24 kg uz konverziju krmne smjese od 2,20 do 2,67 kg. Ženke u dobi od 16 do 18 tjedana dostižu 11,5 -13 kg uz konverziju hrane od 2,3 – 2,5 kg za kg tjelesne mase.

Također je popularan i uzgoj tzv. blagdanskih purica pri čemu se koriste posebne hibridne linije purana. Oni u tovu u trajanju od 8 do 10 tjedana postižu tjelesnu masu od 5 do 7 kg, a pure u istoj dobi težine od 4 do 6 kg.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.