Kako pravilno koristiti žitarice u hranidbi konja?

60

Pojedini uzgajivači premalo pozornosti posvećuje problematici hranidbe konja i bolestima koje nastaju kao pogreška u sastavljanju obroka.

Najčešće se svodi na osobna iskustava pritom se često zanemaruju stvarne potrebe konja. Jedna od vrlo čestih pogrešaka je redoslijed obroka. Konji bi uvijek prvo trebali jesti sijeno a tek zatim žitarice. Ukoliko prvo pojedu žitarice mijenja se pH (kiselost) u probavnom sustavu pogotovo u debelom crijevu, odnosno dolazi do snižavanja pH.

Pritom dolazi do ugibanja celulolitičkih bakterija čime se smanjuje probavljivost sijena. Osnovni problem je što konjima treba puno više vremena da pojedu sijeno stoga je uzgajivaču praktičnije dati prvo žitarice (koncentrat) jer ga konji puno brže pojedu (često halapljivo), a tek zatim sijeno. Nadalje vrlo često daju sijeno i žitarice istovremeno pritom većina konja prvo konzumira zob što je nepoželjno.

Još jednom je važno naglasiti da je temelj hranidbe konja kvalitetna hranidba (količinom i sastavom) sijenom i pašom, dok je hranidba žitaricama dodatna prehrana. Kod korištenja žitarica u hranidbi konja, neovisno u kojem obliku se daju, treba uzeti u obzir čitav niz čimbenika koji uključuju pasminu i dob konja, tjelesnu masu (kondiciju) i namjenu. Nadalje pored sastava koncentrata, na njihovu probavljivost utječe i granulacija.

Fino usitnjena krmiva vrlo brzo se razgrađuju u jevima pritom se pH naglo snižava. Hranidba »brašnastim« krmivima negativno djeluje i na dišni sustav, u slučaju da smjesa nije natopljena u vodu, jer dolazi do ulaska prašine u dišni sustav konja te su moguće upalne promjene.

Iz svega navedenog je vidljiva potreba veće pozornosti uzgajivača u hranidbi energetskim krmivima (žitaricama) kako bi izbjegli čitav niz problema vezanih uz zdravlje konja od kojih neki mogu završiti teško lječivim oboljenjima ili uginućem konja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.