Hranidba gravidnih koza

162

Različite faze gravidnosti, kod koza zahtijevaju i različite sisteme ishrane ovisno o njihovim potrebama.

Tako da primjerice u prvoj fazi gravidnosti (prva tri mjeseca), hranidbi bređih koza i ne treba poklanjati posebnu pažnju. Jer tada koze ulaze u suhostaj (ako ranije nisu zasušile), tako da je proizvodnja mlijeka mala ili nikakva,a i razvoj ploda je malen. Stoga sve potrebe u hranjivim tvarima mogu zadovoljiti konzumiranjem kvalitetnih voluminoznih krmiva.

Tijekom zadnja dva mjeseca gravidnosti, iako koze tada ne proizvode mlijeko dolazi do povećanja potrebe koza za glukozom i ugljikohidratima. To je rezultat intenzivnog razvoja fetusa koji se odvija u navedenoj fazi.

Obzirom da je mogućnost konzumacije krme ograničena, tj. kapacitet konzumacije krme je dosta umanjen (ubrzanim rastom plod zauzima sve više prostora u trbuhu), potrebno je u ishrani visokobređih koza koristiti i određenu količinu koncentrirane krme.

S tim da je poželjno u to vrijeme koristiti voluminoznu krmu visoke kakvoće, a udio krepke krme u obroku mora se postupno povećavati jer se mikroorganizmi u buragu ne mogu brzo naviknuti na obrok bogat krepkom krmom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.