Krasuljica vrtna

2900
Spread the love

Potječe iz područja Kavkaza, jugoistočne Europe i Bliskog istoka. U zapadnu Europu donijeta je još u vrijeme Rimljana. Plinije ju je koristio za liječenje kuge.

Uzgaja se kao jednogodišnja biljka. Razgranjena je, naraste u visinu do jednog metra. Stabljika je uspravna, šuplja i razgranjena. Ima dvostruko do četverostruko izrezane peraste listove te sitne bijele cvjetiće sakupljene u štitaste cvatove. Plod ima dvije sjemenke koje mirišu na anis te tanak i vretenast korijen.

Stanište je u Europi, sjevernoj Africi i umjerenim područjima Azije zastupljena je s oko dvanaestak vrsta. Kao kultivirana biljka uzgaja se po vrtovima, ali se može naći među grmljem, šikarama, neobrađenim zapuštenim zemljištima, poljima…

Vrijeme cvatnje je od svibnja do kolovoza, ovisno o stanišnim i vremenskim prilikama. Gorkog je okusa, ima miris po anisu. Listovi se beru prije cvatnje, suše se na toplom mjestu u hladu. Usitne se i pohrane u staklenu ambalažu. Sjeme se isto tako dosušuje i pohranjuje u hermetički zatvorenu i tamnu ambalažu.

Ljekovit sadržaj: eterična ulja, biofl avonoidi, apiina, gorke tvari, herofi lin, kalij, kalcij, željezo, metilkavikol…

Ljekovito djelovanje: kod gihta (kod čvorova nakupina na zglobovima);
– upala očiju (konjuktivitis – upalna stanja kapaka kod kojih se stavlja topli oblog);
– reume i artritisa (na oboljelo mjesto stavlja se topli oblog);
– infekcije mjehura (za pojačano izlučivanje mokraće);
– kod probavnih teškoća (želuca i crijeva, kao gorak tonik za jačanje želuca) te za hemoride;
– kod bolesti krvi i krvnih žila (razrjeđuje gustu krv, kod visokog tlaka, za liječenje proširenih vena);
– kod bolesti pluća (kašalj i katar);
– za bolesti kože (ekcem, modrice, bore, akne, razne infekcije na koži. Za ispiranje raznih kožnih nečistoća i rana koristi se svježi sok. Poznata je kozmetička uporaba u vidu maske, za gipkost i čišćenje kože);
– kod ženskih bolesti (tegoba maternice i jajnika);
– depresije i skleroze.

Čaj: jedna čajna žličica krasuljice prelije se sa 2 dl vruće vode. Poklopi se i pusti odstajati oko petnaestak minuta, poslije čega se procijedi. Uzima se jedna do dvije šalice čaja na dan. Za pripravu čaja može se koristiti i sjeme.

Ocat: šaka usitnjenih svježih listova prelije se s jednom litrom jabučnog octa. Drži se na toplom mjestu tridesetak dana, a može i dulje. Koristi se za aromatiziranje raznih zelenih salata.

U kulinarstvu se mladi listovi koriste kao ukusan proljetni začin za razne salate, juhe i variva. Posebno se upotrebljava u francuskoj kuhinji kao dodatak u pripremi omleta, svježeg sira, riba, salata, juha… Mladi listovi dodaju se u ocat koji se koristi kao začin salatama. U vrtu njome istjerujemo puževe.

Kontraindikacije: U kontaktu s biljkom moguće su alergije. Kod većih unosa krasuljice ili uporabe korijena može doći do trovanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.