Zdravčica liječi rane

1830

Zdravčica je zeljasta trajnica koja naraste od 20 do 50 cm. U tlu ima kratki smeđi podanak, obrastao tankim korjenčićima.

Listovi imaju duge peteljke, prizemni su, dlanasto razdijeljeni, na rubu nazubljeni. Gornji dio stabljike je bez listova, a rijetko kad sa jednim ili dva sjedeća listića. Vrh stabljike je razgranjen i na njemu se razvija od jednog do pet štitića sa sićušnim, bijelim ili ružičastim cvjetovima.

Cvate od svibnja do srpnja – Nalazimo je u listopadnim šumama, šumskim čistinama, te na vlažnijim i sjenovitim mjestima. Sabire se u vrijeme cvatnje zajedno sa prizemnim listovima i suši u sjeni. Podanak se, zajedno sa korjenčićima, iskapa u jesen, opere i oprezno suši.

Ljekovita svojstva: podanak, korijen, ali i cijela biljka sadrže saponine, tanine, gorke tvari i ponešto eteričnog ulja. Nadzemni dijelovi sadrže osim toga i vitamin C i alantoin, koji također ima ljekovita svojstva.

Preporučuje se za liječenje:
– Bolesti krvi (detoksikacije – čišćenje od štetnih sastojaka),
– zaustavlja krvarenja, pomaže kod zgrušavanja krvi posebno u manjim kapilarama i to u ustima (zubno meso, gingivitis) te kod vanjskog i unutarnjeg krvarenja,
– bolesti želuca i crijeva (sprječava krvarenje čira na želucu ili dvanaesniku, krvarenje crijeva, ulcerozni kolitis, polipi, katar želuca i crijeva, kronični proljev),
– bolesti grla i usne šupljine (upale i infekcije, krvarenje zubnog mesa),
– bolesti jetre i žuči,
– bolesti kože (razne ogrebotine, porezotine, ranice, rane, osipi, dječje kraste, lišajevi, i to za ispiranje infekcija te zaustavljanje krvarenja),
– bolesti limfe (otečeni limfni čvorovi),
– bolesti dišnih organa (astma, krvarenje pluća, kronični kašalj, infekcije, upala pluća, tuberkuloza, krvavi ispljuvak).

Rabimo je za liječenje hemoroida i to posebno pripravljenu mast: uzima se 1 dl te stavi u hladnjak. Mažu se oboljela mjesta jednom do tri puta na dan.

Čaj: koristi se 20 g usitnjenog bilja i jedna litra vode. Bilje se prelije vrućom vodom, poklopi se da odstoji pola sata i tada se procijedi. Pije se jedna do dvije šalice na dan sa medom. Čaj se može koristiti i za pripravu obloga. U tom se slučaju skuha jači čaj.

Tinktura: priprema se od 200 g usitnjenog korijena i biljke u cvatu, te jedne litre 70 postotnog alkohola. Bilje se moči u alkoholu tridesetak dana te se procijedi. Uzima se tri puta na dan po 15 kapi sa malo vode ili čaja.

Upozorenje: Ako se ne uzimaju prevelike količine zdravčice, nema straha od štetnih posljedica.

Izvor: Časopis Hrvatske Šume

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.