Borač vraća raspoloženje

1091

Prema narodnom vjerovanju borač je biljka koja ima sposobnost smirivanja, vraćanja raspoloženja, razveseljavanja i hrabrenja ljudi. Prema keltskom nazivu Borrach znači hrabrost, a njen cvijet često se kao ukras nalazio na srednjovjekovnim tapiserijama i šalovima vitezova.

Križarima koji su odlazili u rat često se cvijet ove biljke stavljao u „oproštajno“ piće. Jednogodišnja je zeljasta biljka obrasla krutim čekinjastim dlakama. Pri tlu ima veliku rozetu listova iz čijeg središta izraste do 80 cm visoka, oblovaljkasta stabljika s izmjeničnim listovima. Na vrhovima stabljike i ogranaka razvijaju se modri cvjetovi sakupljeni u rahli cvat.

Raste samoniklo u istočnom Sredozemlju. Odatle se kao ljekovita i začinska biljka raširila po cijelom Sredozemlju. U toplijim krajevima nalazimo je kao podivljalu u okolici naselja, po vinogradima, poljima i smetlištima.

Cvate od travnja do lipnja. Koristi se samo u svježem stanju, jer se pri sušenju gube ljekovita svojstva kao i prijatan miris. Zbog toga se sadi u vrtovima da bi se što više mogla koristiti svježa. Sije se u travnju ili svibnju. Svježa biljka može se koristiti sve do jeseni. Sjeme klija u tami, zato ga treba pokriti debelim slojem zemlje. Biljka uspijeva u svakom tlu, ali ju treba redovito plijeviti i zalijevati. Ljekovit sadržaj: sadrži sluzi, škrob, tanine, saponine, flavonoide, mineralne tvari, naročito kalij.

Ljekovito djelovanje:
– koristi se u liječenju nervoze, bolesnog straha pred bolešću (hipohondrija),
– nepravilnog rada srca i njegovog jačeg udaranja,
– pomaže pri apsorpciji željeza,
– koristan je poslije vrućice, infekcija i oporavka poslije bolesti,
– oblogom se smiruju upale i otekline. List se dodaje maskama za lice namijenjenim suhoj koži.

Čaj za iskašljavanje: upotrebljava se mješavina jednakih dijelova cvijeta borača, ruže, divizme, bijelog sljeza, podbjela. Uzme se jedna velika žlica biljne mješavine i prelije sa 2 dl kipuće vode. Pusti se odstajati pola sata, a pije se svakih petnaestak minuta po jedna velika
žlica.

Čaj za pojačavanje mokrenja i znojenja: 20 g cvijeta borača prelije se sa 3 dl kipuće vode, pusti se odstajati 1/4 sata. Pije se topao čaj nekoliko puta dnevno tijekom dana.

Čaj za reumu i jačanje srca: uzeti dvije velike žlice cvjetova biljke prelivenog sa 3 dl vruće vode. Ovako pripravljen čaj koristi se i za poticanje lučenja mokraće, čišćenje krvi, lučenja žuči i sl.

Čaj od osušenih listova borača pomaže kod zaraznih bolesti (ospica, šarlaha i vodenih kozica): Dvije do tri pune čajne žlice suhih listova prelije se sa ¼ kipuće vode, poslije 10 do 15 minuta ocijedi se. Čaj se pije vruć, dvije do tri šalice dnevno.

Biljka se dosta koristi kao začin u kulinarstvu. Okusom podsjeća na krastavac pa u prijevodu s nekih jezika zove se još i krastavac-biljka. Koriste se i cvjetovi i listovi. Cvjetovi se mogu sušiti, zamrznuti ili kristalizirati. Kristalizirani cvjetovi koriste se kao ukras na kolačima (Amerika).

Svježi cvjetovi upotrebljavaju se za ukrašavanje sladoleda i hladnih ljetnih varenaca. Može se kuhati i poput špinata ( u Njemačkoj). U Latinskoj Americi listovi borača koriste se za liječenje plućnih bolesti, u Kini listovi se pune nadjevom slično kao kod nas sarma.

Njegovim listovima i vršcima stabljike začinjavaju se razne salate i jela od povrća, neposredno prije posluživanja. Ovaj začin može se dodavati i za vrijeme kuhanja ( u tom slučaju borač daje bezbojnom povrću ugodnu boju-npr. korabici). Svježa biljka često se koristi i kod kiseljenja krastavaca koji time poprimaju ugodan okus, a modri cvjetovi daju mu lijepu boju. Sitno usitnjen izvrstan je dodatak raznim sirnim namazima, a može se koristiti i zajedno s vlascem. Dodatkom ove biljke kao začina poseban okus poprimaju krumpir i razna jela od jaja (omlet, kajgana).

Koristi se i u vrtovima, posijan između rajčica štiti je od nametnika, a posađen među jagodama pospješuje njihov rast. Neki ga preporučuju zasaditi i ispod ruža.

Ne preporučuje se dugotrajna uporaba pripravaka od borača.

Izvor: Časopis Hrvatske Šume

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.