Vrbovica pomaže prostati

564

Vrbovica je biljka koja se od davnina spominje kao najbolji lijek za prostatu na svim kontinentima, kulturama i jezicima.

Postoji mnogo vrsta vrbovice i zajednički im je rod Epilobium. To je jako rasprostranjena biljka koja cvate od srpnja do rujna, a voli svježa hranjiva tla bogata dušikom.

Prepoznatljiva je po malim cvjetovima čija boja varira od gotovo bijele, preko blijedoružičaste, pa sve do ružičaste i crvene boje. Raste pretežno u crnogoričnim i listopadnim šumama, na šumskim čistinama i između borova uz šumske putove.

Neko vrijeme je bila zaboravljena, no u 20. stoljeću opet ju je popularizirala cijenjena travarica Marija Treben, pa se vrbovica sve više spominje kao jedinstveni lijek za muške boljke. Vrbovica se pokazala djelotvornom i kod poteškoća s mokrenjem vezanima uz povećanu prostatu te kod krvarenja u mokraći. To je biljka koju narodna medicina koristi kod tegoba i bolova u bubrezima, pa i u slučaju ozbiljnih stanja, kao što su rak mjehura i prostate.

Uspješno se koristi u liječenju inkontinencije kod muškaraca, ali i kod žena. Iznimno je uspješno sredstvo za liječenje bolesti bubrega (infekcije, upale, bakterije, tumori) i kod upornih bakterija (u mjehuru i mokraćnim kanalima). Vrbovica u sastavu ima flavonoide, kvercetin, miricetin, sitosterol, vitamin C, karotin.

Studija iz 2003. koja je obuhvatila više vrsta vrbovice dokazala je da polifenoli iz vrbovice smanjuju širenje stanica prostate te time pomažu kod proširene (benigne hiperplazije) prostate. Studija iz 2013. provedena na vrstama Epilobium angustifolium, Epilobium parviflorum i Epilobium hirsutum ustanovila je da ove vrste vrbovice sadrže potentne spojeve koji zaustavljanju rast stanica raka prostate. Zaključak studije je da je vrbovica snažan prirodni tretman za bolesti prostate.

Vrbovica nema nuspojava, za razliku od konvencionalnih lijekova poput tamsulosina i finasterida, koji mogu uzrokovati nepravilan rad srca, probleme s probavom, glavobolju i kroničnu iscrpljenost.

Iskustvo naturopata govori da vrbovica pomaže i kod rektalnog krvarenja i menstrualnih poremećaja. Ima blagotvorno djelovanje na probavu pa može poslužiti u slučaju proljeva i kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS-a). Prašak vrbovice koristi se u kontroliranju unutarnjih krvarenja. Od vrbovice se može napraviti i mast koja pomaže u tretmanu dječjih kožnih problema. Vrsta vrbolika, lat.Epilobium angustifolia, ponekad se dodaje u kozmetiku protiv akni, te u šampone i tonike za lice. Terapeutski proizvodi za ekceme, rozaceju i druga stanja kože često sadrže vrbovicu.

Vrbovica je najdjelotvornija u obliku čaja. Čaj pripremite tako da jednu, vrhom punu čajnu žličicu sušene vrbovice stavite u 2,5 dcl vode, oparite i pustite da kratko odstoji.

Pije se dvije šalice dnevno, bez obzira na težinu stanja, ujutro, natašte i uvečer, pola sata prije večere. Pijte ga dok god ne primijetite poboljšanje i oporavak od bolesti.

Tinkturu pripremite na sljedeći način: 200 grama vrbovice prelijte sa 60-postotnim alkoholom, dva prsta iznad razine bilja. Ostaviti u zatvorenoj staklenci, na toplom, mjesec dana. Nakon tog vremena procijedite u tamnu bocu. Uzimajte 5-10 kapi, dva puta na dan, s malo vode ili soka.

Za infuz od vrbovice, 1 vrhom punu čajnu žličicu sušene kore ili korijena biljke prelijte s 2,5 dcl hladne vode i ostavite 12 sati da odstoji. Procijedite i polagano pijuckajte.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.