Upotreba i ljekovitost ljupčaca

161

Ljupčac ima račvast korijen, a nadzemni dio biljke raste u obliku grma. U prvoj godini uzgoja iz korijena izbijaju listovi koji rastu na dugim peteljkama i formiraju lisnu rozetu. Tamnozeleni listovi ljupčaca su mesnati, sjajni te dvostruko ili trostruko perasti. Jajastog su oblika i imaju nazubljene rubove. Kasnije se na stabljici razvijaju manji i jednostavniji listovi.

Svi dijelovi ljupčaca imaju jak aromatičan miris koji potječe od eteričnih ulja. Najveća koncentracija eteričnog ulja je u korijenu (0,5 – 1%) i sjemenkama (0,8 – 1,5%), dok ostali dijelovi biljke sadrže manju količinu. Glavni sastojak eteričnog ulja ljupčaca je ftalid (70%), a zatim slijede eugenol i karvakrol. Osim eteričnog ulja, korijen ljupčaca sadrži i jabučnu kiselinu, šećere, tanine i nešto masti.

Ljekovita svojstva ljupčaca

Ljupčac se u narodnoj medicini već godinama upotrebljava kao pomoć kod želučanih tegoba, posljedica loše probave, gihta, reume, migrene, bolesti bubrega i mjehura te menstrualnih bolova.

Potiče izlučivanje vode, a korijen i suhi listovi ove biljke koriste se za pripremu čajeva koji pomažu kod želučanih problema i čiste krv. Eterično ulje ljupčaca koje se dobije od listova postupkom destilacije vodenom parom koristi se u liječenju jetre.

Ljupčac ne bi smjele konzumirati trudnice ni osobe koje imaju visoku tjelesnu temperaturu.

Ljupčac u kulinarstvu

Okus ljupčaca je pikantno-slatkast i malo podsjeća na celer. Kao začin se koriste korijen, sjemenke te svježi ili osušeni listovi ljupčaca. S obzirom na to da ima dosta intenzivan miris, treba ga koristiti u manjim količinama.

Korijen koji će se koristiti kao začin uzima se od jednogodišnjih biljaka. Izvana je smeđe boje, a na prerezu bijel i ispušta sok žute boje. Korijen se najčešće suši i melje pa se u tom obliku dodaje različitim jelima.

Listovi ljupčaca dodaju se umacima od rajčice, juhama, raguima i ostalim jelima od mljevenog mesa, dok se svježe stabljike mogu dodavati salatama ili blanširati i jesti kao i stabljike rabarbare.

Ljupčac se može koristiti i za začinjavanje variva, sireva, namaza, sendviča, složenaca i ribe. Dobro se slaže s majčinom dušicom, mažuranom, lukom, vlascem i češnjakom.

Svježe listove ljupčaca možemo sačuvati 3 -4 dana u plastičnoj vrećici u hladnjaku, a ako ih zamrznemo u posudi za led, možemo ih držati i do 4 mjeseca.

Osušene listove treba usitniti i u hermetički zatvorenoj posudi čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a na isti način se čuvaju i sjemenke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.