Ekološko tretiranje protiv kovrčavosti lista breskve

5957

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans (Berk.) Tul ) je najčešća, a time i jedna od najopasnijih bolesti breskve pogotovo na osjetljivim sortama. U pravilu su breskve žutog mesa osjetljivije od onih bijelog ili crvenkastog mesa i nektarina.

kovrcavost

Prve se infekcije očekuju u proljeće za vrijeme pucanja ljuskica i bubrenja pupa na temperaturama iznad 8°C i visokoj relativnoj vlazi zraka. Najjače se infekcije odvijaju neposredno prije cvatnje. Nakon cvatnje više nema infekcija. Koliki će biti intenzitet napada ovisi o infektivnom potencijalu gljive i osjetljivosti sorte.

U ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji za zaštitu protiv ove bolesti koriste se pripravci na bazi bakra i to u fazi do bubrenja pupa i pucanja ljuskica pupa. Tretirati treba preventivno (prije oborina). Uspjeh zaštite ovog preventivnog tretiranja ovisi o tome da li je tretiranje izvedeno u pravom terminu.

Njega je ponekad vrlo teško odrediti kod promjenjivog vremena sa dosta kišnog razdoblja. U voćnjacima u kojima su se pojavili jači simptomi ove bolesti potrebno je pomoći biljci da lakše stvori novi list primjenom ekoloških gnojiva i sredstava za jačanje biljaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.