Etinioza pčela

610

Etinioza je bolest pčelinjih zajednica prouzročena malim kornjašem košnice (Aethina tumida), čija se pojava obvezno prijavljuje sukladno zakonskim propisima.

Kornjaš se u invadiranim pčelinjim zajednicama može razmnožiti, a hrani se leglom, medom i peludom. U povoljnim uvjetima navedeni kornjaš uništava saće te dodatno izlučivanjem ekskremenata u med uzrokuje njegovu fermentaciju i kvarenje. Ukoliko je invazija malim kornjašem košnice visoka i nije kontrolirana, može dovesti do propadanja pčelinje zajednice ili pčele napuste košnicu.

Klinički znakovi etinioze obuhvaćaju utvrđivanje odraslih primjeraka ili razvojnih oblika malog kornjaša u košnici uz oštećenja poput tunela u saću unutar okvira, uništeno pčelinje leglo, promjene u boji i fermentaciju meda. Manji broj uzročnika etinioze vrlo je teško primijetiti, tako da je redoviti pregled pčelinjih zajednica izuzetno važan za rano otkrivanje bolesti. Za lakše utvrđivanje prisutnosti uzročnika mogu se postaviti dijagnostičke klopke koje se postavljaju na podnicu i pokraj košnice.

Prilikom kliničkog pregleda moguće je pronaći odrasle jedinke unutar košnice, a kod jakih invazija moguće je primijetiti fermentirani med neugodnog mirisa kako kaplje iz ulaza u košnicu, ili crne tragove na vanjskom djelu košnice (tragovi koje ostavljaju ličinke kornjaša). Tijekom jedne godine kornjaš A. tumida može imati više generacija potomaka (1 do 6 generacija) ovisno o uvjetima okoliša. Oplođena ženka malog kornjaša košnice polaže
jajašca u pukotine drvenih dijelova košnice ili u stanice saća s pčelinjim leglom. Sljedeći stadij je ličinka narednih 10 do 16 dana kad se hrani pčelinjim leglom, peludom i medom.

Zrele ličinke gube strah od svjetlosti te izlaze iz košnice da bi se nakon 15 do 60 dana ukopane u tlu, najčešće na dubini 1 do 30 cm, a u polumjeru do 20 metara od košnice, preobrazile u mladog kukca. Odrasle jedinke mogu aktivno letjeti najmanje 10 km, te je mogućnost prenošenja vrlo velika.

Mali kornjaš košnice može preživjeti do 9 dana bez hrane i vode, na saću do 50 dana, a na zrelom voću i do nekoliko mjeseci. Sve sumnjive primjerke odraslih kornjaša, ličinki ili jajašca nužno je bez odgode dostaviti u nacionalni referentni laboratorij za bolesti pčela, na morfološku identifikaciju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.