Salpa, riba jadranskih plićaka

5537

Salpa nije velika riba. U prosjeku, se najčešće love primjerci veličine oko 150 grama, iako može narasti i do tri kilograma.

Živi doslovce u najplićim dijelovima Jadrana, tik uz samu obalu, ali i u dubinama od 30 metara. Salpa je biljožder. Hrani se najradije s algama, koje je za vrijeme oseke osušilo sunce, a poslije plime prekrilo more. To su one alge koje susrećemo u plitkom moru, uz obalu, na kamenom dnu. Za čupkanje ove alge salpi služe mala usta s malim zubima. Salpa, ponegdje i zlatopružica, latinskim imenom i prezimenom Boop salpa, lijepa je riba, prepoznatljiva po malim ustima i maloj glavi, ali uzdužnim zlatno-žutim prugama (odatle i ime zlatopružica).

Salpa je jatna riba i možete biti sigurni, gdje ste ulovili jednu ulovit ćete i desetak drugih, a sve od reda iste veličine. Dok se one veće mogu teže prevariti udicom, one manje, veličine dlana, mogu se loviti na pahulju svježeg, mekanog kruha (najbolje peciva), koricu kruha te tijesto (žganac) napravljen od kruha, na crijevo svježe srdele pa i na mesnog crva. Griz salpe je oštar, žustar i ako ne kontrirate u pravom trenutku – ode ribica. Problem je i što je salpa jatna riba pa na mamac juriša cijela četa riba koje, udarajući u kruh, često skinu mamac i prije nego li ga i jedna od riba ponese punim ustima. To je najčešće problem kada se lovi na svježi kruh, pahulju i koricu kruha. No zato, poslije svakog griza udicu treba izvući van i ponovo namamčiti i zabaciti.

Za ribolov treba koristiti lagani pribor. Može se salpa loviti i običnim dugim direktašem. No, najuspješnijim se pokazao ribolov match štapom i laganom rolicom s najlonom promjera 0,15 mm. Može se koristiti spin i bolognese štap. Bitno je da se radi o štapu brze vršne akcije, namijenjenom za ribolov bijele ribe, težine bacanja do 20 grama. Na osnovni najlon vežem vaser kuglu ili običan plovak od balze (težine kojom se može zabaciti udica), bez ikakvog opterećenja (olova ili sl.). Ispod plovka veže se na dugom predvezu (50 cm do 1 m), udicu veličine 8 do 14.

Predvez je uvijek nešto tanji od osnovnog najlona. Na mjestima gdje salpe, pogotovo uvečer kada počne dolaziti plima, dođu na „pašu“ u plićak dovoljno je baciti (ne predaleko od obale) namočeni kruh. Ne treba dugo vremena da more uzavri od jata salpi, ali i drugih riba (cipla prije svega). Ribiču preostaje samo da zabaci na površinu koricu kruha i čeka udarac koji najčešće uslijedi veoma brzo.

I za kraj zanimljivost iz ponašanja salpi. Kažu da salpe u jatu imaju svog vođu. Najčešće je to najkrupniji primjerak – jedini veći od ostalih iz jata. Za njim ostatak jata ide poslušno svuda. Uz vođu, salpe, navodno, imaju i dežurne stražare koji ostatak jata upozoravaju na opasnost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.