Gnijezda divljih ptica

1016

Izrada gnijezda karakteristična je osobina ptica, no ne svih. Od naših ptica jedini izuzetak je kukavica, koja samo snese jaja u tuđa gnijezda i njena skrb za potomstvo je time završena.

Za gnijezdo se može reći da je sklonište koje si ptice rade ili prepravljaju za leglo. Jaja su u njima manje ili više zaštićena od oštećivanja, prevelikog gubitka topline, grabežljivaca i drugog. Neke vrste ptica ih rade, neke koriste tuđa gnijezda, nekima je dovoljna plitka jamica u zemlji.

Najsavršenija gnijezda rade ptice iz reda vrapčarki, u koji spada i obitelj vrana. Nađeno gnijezdo, kao i jaja su činjenice, koje potvrđuju da određena vrsta ptice živi na nekom području. Ujedno je to trag ptice, odnosno pernate divljači. Ptičja gnijezda su po obliku, veličini, konstrukciji, građevnom materijalu i mjestu gdje se nalaze, krajnje raznovrsna. Različita su gnijezda pojedinih vrsta, ali i primjeraka iste vrste, koji žive u znatno različitim (ali i istim) ekološkim uvjetima.

Po karakteristikama i lokaciji gnijezda, mogu se saznati mnogi podaci iz biologije ptica. Poznavanje pojedinih pokazatelja pomaže i da se jasnije upoznaju oblici uzajamnih veza vrste i staništa. Osim toga, daju konkretne podatke za provođenje mjera zaštite ptica, uključujući stvaranje povoljnih i sigurnih uvjeta za gniježđenje, primjerice, izrada i postavljanje umjetnih gnijezda.

Tako se poljske koke mogu zaštititi prilikom kosidbe krmnih kultura i žitarica. Mogu se raditi i pojasevi ozimih smjesa širine l5 do 20 m na rubovima velikih polja pod lucernom, djetelinom ili strnim žitaricama, gdje se koke mogu sigurno gnijezditi. To mogu biti i male površine od samo nekoliko četvornih metara.

Za povećanje mogućnosti gniježđenja za divlje patke i neke druge ptice mogu se raditi umjetni otočići na ribnjacima i vodenim akumulacijama. Divljim patkama se mogu raditi i umjetna gnijezda, kao i golubu dupljašu i nekim drugim pticama, koje gnijezde u dupljama. Jer, stabala s dupljama je malo u šumama, s kojima se iole intenzivnije gospodari.

Nadzemna gnijezda na drveću i grmlju, na kamenim i drugim stijenama. Naravno, nas, s lovačke strane, najviše zanimaju gnijezda vrsta ptica koje su svrstane u pernatu divljač i onih vrsta koje imaju neke vrste s divljači. No, navedene su i neke druge vrste pa i neke koje se ne gnijezde ili ne žive u Hrvatskoj.

Lokalizacija nadzemnih gnijezda: na vodi i uz vodu, mogu biti i plivajuća – divlja guska, mnoge vrste divljih pataka, crna liska, plijenori, gnjurci itd.; u trsci, među biljkama ili na njima – plijenori i gnjurci, čaplje, crvenokljuni labud, mnoge vrste divljih pataka, eja pijuljača, kokošice, uključujući crnu lisku i zelenonogu gušu, obični galeb itd.; na močvarnim terenima, vlažnim livadama i cretovima – divlje patke, ruževac, vivak pozviždač, šljuka kokošica i njene bliže i dalje rođake,  sova močvarica itd.

Zatim, na livadama i poljima, u šumicama i među grmljem – divlje patke, eja livadarka, eja pijuljača, trčka, fazan, prepelica, velika droplja, vivak pozviždač i neki njegovi rođaci, sova močvarica itd.; u šumama, među skupinama drveća – divlje patke, lještarka gluiha, tetrijeb gluhan, šljuka bena itd.; na golim terenima, pijesku, šljunku i slično – šljukarice i neke druge ptice; u šupljinama, pukotinama i pod korijenjem – ronci, pupavac, vodomar itd.

Lokalizacija gnijezda na drveću i grmlju: slobodno na visokom drveću – neke čaplje, crna roda, veliki  vranac, mnogi orlovi, lunje, škanjac mišar, škanjac osaš, jastreb, kokošar, vjetruša klikavka, sokol grlaš, sova utina, golub grivnjaš, grlice, pripadnice obitelji vrana, drozdovi itd. (Negdje stupovi dalekovoda zamjenjuju  visoko drveće. Na takvim mjestima gnijezde sokolovke i gavrani).

Zatim u dupljama i pukotinama na drveću – divlja patka batoglavica, mnoge sove, golub dupljaš, čavke, zlatovrana modrulja, čvorak, djetlići itd.; slobodno na poluvisokom drveću i visokim grmovima – kobac ptičar, golub grivnjaš, sova utina, divlja grlica, šojka kreštalica, svraka maruša, svračci, drozdovi itd.; slobodno na niskim grmovima u šumicama – svračci i razne sitne ptice; na trsci – trstenjaci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.